ŠEKLER I KON U SUKOBU MIŠLJENJA: Jedan najavljuje KORONA HAOS u septembru, a drugi se ne slaže

Printscreen/RTS

Taman kad su se brojke zaraženih od korona virusa na dnevnom nivou svele na dve cifre, u vreme kada se Srbija koliko – toliko vraća normalnom životu, a većina kovid-19 doživljava kao prošlost, dr Milanko Šekler rekao je što nije prijalo ničijim ušima.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu izjavio je da će korona virus u narednom periodu opet “naći sve ljude” i da će zaštićeni biti samo vakcinisani. Po Šeklerovima rečima bilo bi logično da u Srbiji na jesen bude oko 4.000 novozaraženih dnevno, što je polovina od brojki koje smo imali u prethodnom periodu.

printscreen

Šekler je kazao da se da se stopa imunizovanih zaglavila na 48 odsto i naveo da su građani Srbije, kao i u sportu, skloni da povedu a onda izgube.

Stali smo kod radno sposobnog stanovništa, kod mlađih osoba, za koje smo govorili da nisu prioritet za vakcinaciju, što je tačno. Međutim, vreme se promenilo, stariji i ugrožene grupe su završili svoj deo posla, sada se treba okrenuti mlađima. Ljudi koji se nisu vakcinisali postaju rezervoar virus u kojem može da se širi i bezbedno boravi. Mi vakcinisani smo mu veliki problem, ali će ići sa nevakcinisanog na nevakcinisanog – kazao je dr Šekler.

Dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, ne slaže se sa Šeklerovim prognozama. On kaže da je 4.000 “pojačana” brojka, ali nepominje da broj zaraženih može preći 1.000.

Mi možemo da kažemo da imamo mirnu situaciju, koju ćemo imati tokom leta, ali sa ovakvim ponašanjem nije nemoguće da će i pre jeseni početi porast broja zaraženih, ali ne očekujem da će to biti značajno. To je nemoguće, i to bi značilo da se pojavio potpuno novi virus – kazao je Kon,

Dr Kon naveo je da se virus od početka do sada dosta promenio. Sada, kaže on, imamo potpuno novu zaraznost, gde prosečni zaraženi zaražava pet i više osoba, dok je na početku epidemije taj broj bio tri. Odgovor tome, jasan je dr Kon, da se vakciniše što više građana, a imunizaciju ocenio kao pitanje nacionalne bezbednosti.

Srbija mora, ocenio je dr Kon, spremna da dočeka delta soj korona virusa koji je postao dominantan u svetu. A to znači što veći broj vakcinisanih. Imunizacija mlade populacije, po njemu, treba da bude glavni zadatak u narednom period.

Virus je opstao, on će biti sa nama, pandemija će se nastaviti godinama. Jasno je da ovo nema šanse da stane sa ovakvom vakcinisanošću. Nema šanse da stane sa ovakvom opuštenošću. Moramo da se dozovemo pameti i da shvatimo da mladi imaju odnos prema imuznizaciji koji je potpuno drugačji u odnosu na onaj koji imaju stariji i da mladi preko interneta upijaju antivakcionalne poruke – rekao je dr Kon.

Šeklerove prognoze, kaže epidemilog dr Zoran Radovanović, mogle bi da se ostvare ako bi ostali na trenutnom broju vakcinisanih. On odbacuje mogućnost da se brojke od 8.000 zaraženih, koliko ih je bilo zimus, ponove.

Moramo imati u vidu i da je 80 odsto naše populacije vakcinisano kineskom vakcinom čija zaštita nije dugotrajna. Ako bi povećali obuhvat imunizacijom i počeli sa revakcinacijom građana koji su primili kinesku vakcinu, kojima treba dati treću dozu iste ili vakcinisati ih nekom drugom vakcinom, onda je Konovih 1.000 na dnevnom nivou mnogo. Sve je sada na zdravstvenim vlastima da ubede građane da se vakcinišu, ali i na građanima – kaže dr Radovanović.

Dr Zoran Vučinić, penzionisani epidemiolog iz Užica, smatra da je procena dr Šeklera hipotetička i on ne veruje da ćemo na jesen imati 4.000 obolelih dnevno.

Da ne bi licitirali brojkama i nejasnim epidemiloškim procenama potrebno je da shvatimo da je čovek rezervoar zaraze i da odmah iz pasivnog pređemo u aktivan epidemiloški nazdor. Turistička sezona je u jeku, naših državljana ima na svim destinacijama, a na društvenim mrežama preovladavaju pitanja o cenama PCR testova u inostranstvu. A to znači da su nevakcinisani krenuli na odmor. Kao predstavnik stare epidemiloške škole koja ima svoja pravila, procedure, zakonistosti, ja bih u ovom trenutnu na svim granicama prema susednim zemljama uspostavio kontrolu nad ulaskom u našu zemlju. Takođe, insistirao bih na testiranju kao načinu brze detekcije zaraze, a zatim i izolaciji prvog reda kontakta obolelih, a ne na telefonskim anketama nego radom epidemiloga na terenu. Samo ovakvim pristupom možemo uspostaviti kontrolu nad kovidom – kaže dr Vučinić.

Po pitanju delta soja korona virusa ovaj epidemilog kaže da je nemoguće da nas mimoiđe.

Imamo negde oko 50 odsto vakcinisanih i 800.000 koji su preležali kovid. Mene interesuje brojka koliko od tih koji su preležali koronu je vakcinisano, jer je to bitno zbog delta soja. Do sada dosupni podaci kažu da je protiv tog soja jedino vakcina efikasna i da samo ona može da stvori imunološku barijeru – navodi dr Zoran Vučinić.