ŠEKLER IZGUBIO ŽIVCE: Poručio svojim kolegama doktorima – ako ne želite da se VAKCINIŠETE idite…

Vrusolog prof. dr Milanko Šekler ima predlog kako treba postupati prema onim lekarima koji se ne vakcinišu i javnosti šalju poruke suprotne zvaničnim i utemeljenim medicinskim stavovima.

printscreen/rts

Izvini prijatelju, ne može, idi budi travar“: to je poruka koju doktor Milanko Šekler ima za sve svoje kolege koje javno istupaju protiv vakcinisanja i dovode u pitanje proces imunizacije. Inače, o obaveznoj vakcinaciji lekara u Srbiji glasno se govorilo krajem marta, dok je broj zaraženih rapidno rastao. Takve najave su se mogle čuti od članova Kriznog štaba i od ministra zdravlja dr Zlatibor Lončara, ali se nije otišlo dalje od toga.

Da vakcinacija zdravstvenih radnika ne ide onako kako bi valjalo i kako Hipokratova zakletva nalaže svedoči i podatak iz Tutina. Načelnik higijensko-epidemiološke službe tamošnjeg Doma zdravlja dr Mithat Eminović kaže da je od 200 zaposlenih u toj ustanovi samo polovina njih vakcinisana.

Do pre mesec dana je još nekako i išlo, vakcinacija zdravstvenih radnika je potpuno stagnirala u proteklih mesec dana – kaže dr Eminović za medije. I direktorka bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević je u kratkoj izjavi bila više nego jasna.

Obavezno moraju da budu vakcinisani svi u javnim službama. Vakcinacija zdravstvenih radnika treba da bude obavezna – kazala je dr Adžić Vukićević.

Vrusolog prof. dr Milanko Šekler ima predlog kako treba postupati prema onim lekarima koji se ne vakcinišu i javnosti šalju poruke suprotne zvaničnim i utemeljenim medicinskim stavovima.

Medicinski radnik koji ima stavove koje javno zastupa, a koji su protiv vakcina i nemedicinski su, poput priča o zaverama i izmišljenim virusima, ja bih im uzeo diplomu i zamrznuo licencu da ne mogu da rade dok ne polože ponovo mikrobiologiju. Nijedan student to ne bi položio da je tako odgovarao, a ti si to položio da bi došao do dipolome, a sada si promenio stav. Izvini prijatelju, ne može tako, idi budi travar – oštar je Šekler.

Inače, kovid-19 je zakonom definisan kao zarazna bolest. Dodatno, zvanično je proglašena pandemija na svetskom nivou, a epidemija na nacionalnom. To znači da je utvrđena opasnost od prenošenja ove zarazne bolesti.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zarazni bolesti, koji je pretrpeo izmene 13.11.2020. godine, u slučaju pojave epidemije bilo koje zarazne bolesti, može se odrediti i obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti. Ova obavezna vanredna imunizacija se naređuje aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama SZO, na predlog Zavoda za javno jazdravlje Srbije.