Sekretar u ministarstvu zdravlja OTKRIO MERE KOJE ĆE BITI DONETE? Da li nas ovo čeka već danas od 15h?

Veliki je pritisak na zdravstveni sistem zbog novog porasta broja obolelih od koronavirusa i neophodne su oštrije mere pre svega kada je reč o okupljanju većeg broja ljudi, rekao je za RTS državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

Printscreen Youtube/RTS

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, na kojoj se očekuje donošenje novih mera, najavljeno je za danas.

“Mislim na sve mere koje bi sprečile okupljanje više od pet ljudi, jer je evidentno da se više ne možemo osloniti na ličnu odgovornosti, pogotovo mladih”, kazao je Đerlek za RTS.

Mirsad Đerlek je rekao da bi izbegao bombastične izjave o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa, ali kaže da su oštrije mere neophodne kako bi se zaustavilo dalje širenje virusa.

“Svakodnevno se analizira svaka situacija ja verujem u iskustvo i kredibilitet ljudi u Kriznom štabu i siguran sam da će doneti najbolju odluku”, rekao je Đerlek.

Prema rečima državnog sekretara u Beogradu je alarmantna situcija, ali i u drugim gradovima.

“U Beogradu smo juče imali 3.600 pregleda u kovid ambulantama, prekjuče 4.000 a povećan je i broj prijema u odnosu na otpust iz bolnica. Očekujem da će ministar Lončar odlučiti o proširenju kapaciteta a to znači vraćanje nekih bolnica u kovid sistem”, rekao je Đerlek.

Situacija je pogoršana i u Vojvodini, Šapcu, Kragujevca i gotovo svim delovima Srbije, istakao je državni sekretar ministarstva zdravlja, ali kaže da veruje da ćemo uspeti da zaustavimo dalje širenje virusa.

Imunizacija protiče u najboljem redu

Ono što može da nas raduje, kako kaže Đerlek je imunizacija koja protiče u najboljem redu.

“Dolazi nam još pola miliona kineskog proizvođača “Sinofarm”, a u ponedeljak stiže i redovna isporuka “Fajzera”. Zato je važno da širenje virusa ne zaustavi imunizaciju”, istakao je Đerlek.

Ukoliko uspemo da zaustavimo širenje virusa i nastavimo sa vakcinacijom državni sekretar kaže da se može očekivati da do juna imamo preko dva miliona građana koji su primili obe doze vakcine.

DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Izvesno uvođenje NEKIH MERA, struka opominje da sve više obolevaju OSOBE IZ OVE GRUPE