SEKS, MEDALJE I KRV: OVO su bile NAJBIZARNIJE i najveće OPSESIJE i HIROVI svetskih diktatora

gadafi
Wikipedia

Pored toga što upravljanje državom utiče na ego i stav, zaslužno je i za razvijanje opsesija. Kada imaju vlast u rukama i hirovi uzimaju maha. Neki političari su su svoju karijeru započinjale kao veoma povučene i skromne osobe, a sve u cilju da bi došli do vrha političke moći.

Najčešće su se vodili željom da ostave trag u istoriji svoje države. U mnogim situacijama, ove ličnosti su želele moć i priznanje. Neretko su negovale i kult ličnosti kako bi očima svojih podanika imali božanske atribute.

 

Beta

Silvio Berluskoni

Ovaj sedamdesetosmogodišnjak koji je čak tri puta bio premijer Italije, poslovni magnat i medijski tajkun pao je sa vlasti 2013. godine kada je proglašen krivim za plaćanje seksualnih usluga maloletnoj prostitutki. Vlasnik Media Set-a i A.C. Milano dugo je povezivan sa italijanskom mafijom. U žižu skandala dospeo je i zbog žurki na kojima je bilo i do 20 devojaka koje su igrale gole. Berluskonijeva seks afera sa marokanskom trbušnom plesačicom ne samo da ga je koštala vlasti, već je na nju potrošio 5 miliona dolara.

 
Leonid Brežnjev

Na mestu generalnog sekretara Centralnog komiteta Sovjetskog saveza bio je od 1964. do 1982. godine. U istoriju je ušao kao političar koji je bio u stanju da smeni svoje saradnike ako ga ne smatraju genijem. S druge strane, uživao je u statusnim simbolima, posebno u medaljama. Odlikovan je, često i bez povoda, čak 100 puta.

Sadam Husein

Irakom je vladao 30 godina, brižljivo gradeći kult ličnosti. Bezbroj portreta i statua podignuto je njemu u čast. Na vrhuncu njegove vladavine, Sadamove slike su se mogle videti svuda, a sve kako bi se stekao utisak da nadgleda svaki korak svojih podanika. Postoji priča i o “Krvavom Kuranu” koji je napisan za Sadamov 60. rođendan, kako bi se ovaj vladar zahvalio bogu jer mu je omogućio da preživi sve opasnosti. Prema nekim glasinama, za pisanje ove knjige Sadam je donirao čak 27 litara krvi.

 

Wikipedia

Josif Visarionovič Staljin

Najveći tiranin SSSR-a, koji je vladao od 1925. do 1953. godine odgovoran je za smrt miliona ljudi. Poziciju neprikosnovenog vođe održavao je uz pomoć zastrašivanja. O izgrađivanju kulta ličnosti mnogi su mogli učiti od njega. Tako je nekoliko gradova nazvano po njemu, a ustanovljena je i Staljinova nagrada za dostignuća u nauci i umetnosti i Staljinova nagrada za mir. Imao je i svog dvojnika Rašida koje se često pojavljivao u medijima kada mu je zdravlje bilo ugroženo.

Neron

Ovaj rimski vladar nije imao granice u namerama da dokaže svoju grandioznost. Tako je zapalio Rim kako bi napravio više mesta za masivne i upečatljive palate. O njemu su kruže glasine da je davio hrišćane u ulju, kako bi palio njihova tela da bi mu osvetljavala prostorije tokom večeri. Ne samo što je ubio veliki broj Rimljana, optužen je i za ubistvo svoje majke.

Nikolaje Čaušesku

Zajedno sa svojom suprugom Čaušesku je posle 30 godina vladavine uhapšen i osuđen na smrt. Sebe je proglasio za Genija Karpata, pa je zato naložio da mu se izradi skiptar koji se koristi u krunidbenoj ceremoniji.

 

Wikipedia

Muamer Gadafi

Libanski revolucionar i političar, pored velike želje da vlada bio je veoma sudržan u javnosti. Pažnju je privlačio ekstravagantnom odećom. Sliku ozbiljnog, porodičnog čoveka narušavale su glasine o orgijama u njegovom logoru u blizini Tripolija. Priča se i da je Berluskoni bio inspirisan upravo Gadafijem.

Kim Džong Il

Poznat pod nadimkom “dragi vođa”. Kao diktator vladao je Severnom Korejom od 1994. do 2011. godine. Kult ličnosti je uspešno održavao zahvaljujući svom ocu, prethodnom vođi Severne Koreje koji je razvio propagandnu mašineriju. Za Kim Džong Ila se tvrdilo da je prohodao sa 3 nedelje, da je njegovo rođenje predvideo labud, da snagom svog uma može da kontroliše klimu.