SEKS, PREVARE, POTKRADANJA: Otkrivene najprljavije tajne stjuarda koje se putnicima neće dopasti

Avion
Pixabay.com

Istraživanje sprovedeno među osobljem avio kompanija otkrilo je tajne koje se putnicima nikako neće dopasti.

 

Sami stjuardi, čiji je posao da brinu o putnicima, priznaju da se ni sami ne pridržavaju svih pravila kompanije. Tako je, na primer, iako je to zabranjeno, 21 odsto zaposlenih tokom leta imalo je seksualani odnos sa kolegom ili koleginicom, a 14 odsto sa – putnicima.

U istraživanju sajta Jetcost.co.uk u kom je učestvovalo 718 stjuarda iz Britanije koji su posednjih pet godina u poslu, njih 89 odsto priznalo je da je prekršilo pravila “u vazduhu”.

Osim nedozvoljenih intimnih odnosa, najčešći prekršaj zaposlenih u avio kompanijama je što mimo pravila prihvataju poklone i napojnice od putnika.

Još jedan greh koji zaposleni priznaju je da ne vraćaju kusur putnicima. Na pitanje koliko zarade od nevraćanja kusura ili nevraćanja tačnog iznosa, stjuardi su otkrili da je to u proseku 331 funta godišnje.

Više od 54 zaposlenih priznao je da najčešće vraća kusur u različitim valutama u odnosu na onu u kojoj su primili, a 40 odsto kaže da je razlog zbog kog su mogli da ne vrate tačan iznos to što putnici u najvećem broju slučajeva ni ne obrate pažnju.

Ipak, to nije samo slučaj sa zaposlenima u britanskim avio kompanijama. I u Nemačkoj je slična situacija, ali novac koji stjuardi uzmu na godišnjem nivou je nešto veći. Nemački stjuardi uzimaju od putnika 410 funti godišnje, španski oko 212 funti, francuski 90, a italijanski 75 funti.

– Apsolutno je neprihvatljivo da zaposleni ne vraćaju tačan iznos novca putnicima. Taj novac pripada njima pa iz toga razloga može se smatrati krađom – kaže Antoni Mičelat, jedna od osnivača sajta koje je sprovelo istraživanje.