SEKSUALNO NASILJE U PETNICI: Progovorilo PET ŽENA o zlostavljanju! Napadač uvek bio ISTI

Vesti o seksualnom nasilju u javnim ustanovama poslednjih meseci potresaju Srbiju, a poslednja svedočenja stižu iz Istraživačke stanice Petnica.

Porodično nasilje
Pixabay.com

Pet žena, nekadašnjih polaznica ove ustanove, za beogradski nedeljnik Vreme, podelilo je priče o zlostavljanju koje su pretrpele.

Kao navodnog zlostavljača navode istog muškarca.

Nekadašnji i sadašnji direktor Petnice delimično ili u potpunosti negiraju da su znali za takvo ponašanje.

“Pitanje seksualnog uznemiravanja i nasilja nad devojčicama u Petnici je ne samo poražavajuće za društvo, već je ogromna odgovornost tadašnje uprave”, izjavila je u četvrtak Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost.

Neophodno je da se zna ime tog saradnika, dodala je ona.

Šta se dogodilo?

Beogradski nedeljnik Vreme objavio je u najnovijem broju svedočenja navodnih žrtava seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici Petnica.

Pet žena za ovaj časopis tvrdi da je reč o istom čoveku, koji im je, kako navode, „predstavljen kao ogroman autoritet i omiljena osoba u Petnici“.

Kažu da su u kontaktu sa više od 20 žena koje su doživele isto iskustvo.

Nasilje se, navode, događalo svakoj od njih po dva obrasca – nasilnik je zloupotrebljavao autoritet ili ih je primoravao i ucenjivao.

Tvrde i da je nekad bilo i brutalnog celonoćnog maltretiranja i fizičkog nasilja.

Sve su isto iskustvo doživele između 2003. do 2014. godine. Slučajeve su prijavljivale upravi Petnice odmah, posle nekoliko godina, a neke početkom ove godine.

Uprava Petnice priznaje da je za problem znala od 2014, a da je za razmere saznala 2017, kada je sa navodnim zlostavljačem raskinut radni odnos, navodi Vreme.

List dodaje da je i pored toga, bar do kraja 2019. godine i dalje bio angažovan u Petnici.

Navodni zlostavljač je, kako navodi list, bio zadužen za pregledanje radova koje su pisali a koji su kasnije objavljivani u „Petničkim sveskama“.

Sagovornice Vremena su rekle da se on amaterski bavio fotografijom, a navodne žrtve odlazile su kod njega da im pregleda radove i tamo ostajale po nekoliko sati.

Tada ih je prisiljavao da ih fotografiše nage, dodaje list.

„U Petnici vlada uverenje da treba da ti bude čast ako ti ponudi da se slikaš. Dok pregleda rad, ti si zatvorena s njim u tom ćumezu u kom živi, naizmenično te hvali i priča ti da si glupa. Onda u pauzi uzme fotoaparat. Ako kažeš da nećeš, preti da ti neće objaviti rad“, tvrdi jedna od njih.

Dodala je da je njoj bilo „predstavljeno kao da je normalno“ da on fotografiše decu.

Fotografisanje

Sastanci s njim počinjali su kasno uveče i mogli da potraju po šest sati, uz verbalno zlostavljanje, ako devojčica ne bi pristala na fotografisanje, navodi Vreme.

Jedna od navodnih žrtava, piše isti izvor, imala je 16 godina kada joj je, tokom pregledanja rada, tražio da ostane u majici, ali da skine brushalter.

Jedna sagovornica navodi da je odbila da je fotografiše i rekla mu da voli da bude „sa druge strane aparata“.

Kaže da je od nje zatražio da mu pokaže fotografije koje je radila, a kada je to učinila usledilo je brutalno vređanje, navodi Vreme.

Onda je, kako se navodi, prestao da insistira da je fotografiše i terao je da mu pere čaše, bez deterdženta – samo vodom.

Onda joj je, kako navodi, naredio i da iz jedne od prljavih čaša pije, navodi se u tekstu Vremena.

U leto 2014, jedna polaznica seminara biologije, kako navodi Vreme, odlazi kod navodnog zlostavljača i on je tera da pije alkohol, preti joj da skine brushalter, pokušava nasilno da joj smakne bretelu majice.

Postoje fotografije na kojima ova devojka sklupčana plače na stolici, navodi list.

Iako žrtve tvrde da je upravi Petnice ovaj događaj bio poznat, tadašnji direktor Vigor Majić i sadašnji direktor Nikola Božić delimično ili u potpunosti negiraju da su im bili poznati detalji, navodi list.

Božić je izričit u tvrdnji da i danas o tome ništa ne zna, dok Majić kaže da je dobijao samo žalbe na verbalnu grubost.

Pošto su žrtve javno progovorile, Majić je za medije izjavio da tada nije prepoznao problem seksualnog nasilja nad devojčicama, osim grubih reči zbog čega je upozorio saradnika, navodi Beta.

Reagovao je Tomica Mišljenović, tadašnji rukovodilac seminara biologije, i obavestio upravu, navodi Vreme.

On kaže da mu je Majić rekao da je sa tim osumnjičenim zlostavljačem razgovarao i da se „neprihvatljiva situacija više neće ponoviti“.

Mišljenović kaže da je tada svojim polaznicima uveo praksu da se kod tog osumnjičenog odlazi samo u grupi, navodi Vreme.

To su, kako se navodi, uradili još neki rukovodioci programa, ali ne svi.

Polaznice su se i međusobno štitile, a na sastanke sa osumnjičenim često nisu odlazile same.

Reagovanja

Po objavljivanju teksta u četvrtak usledile su reakcije, a direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić saopštio je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ta nezavisna institucija podržava koleginice i „želi da osnaži sve žrtve nasilja da progovore“.

„Vreme je da se priča, ali najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva. Zato, u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas“, naveo je direktor Petnice Nikola Božić.

Božić nije odgovorio na pitanje RSE da li je slučaj prijavljen policiji.

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, rekla je da očekuje da se u javnost iznese ime čoveka koji je godinama zlostavljao i seksualno uznemiravao maloletne devojčice, kojih je bilo bar 20.

„Zarad kredibiliteta institucije koje je tu da neguje talente i iznedri mlade naučnike i naučnice, a pre svega zarad dece koja tu dolaze“, izjavila je Mihajlović.

Šta je Petnica?

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture, navodi se na sajtu te institucije.

Aktivnosti Petnice su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije, navodi se.