SELI SE OKRETNICA SA TRGA REPUBLIKE: Evo gde će biti usmereni autobusi odatle

Trg republike
Wikipedia/Orjen

Okretnica autobusa na Trgu Republike trebalo bi da se potpuno iseli tokom sledeće godine, kako bi se centar grada pretvorio u pešačku zonu.

 

Javni prevoz sa te lokacije biće usmeren na Novi Beograd Blok 20 i u Dunavsku ulicu, najavio je gradski arhitekta Milutin Folić.

Folić obišao je radove na izgradnji novog terminusa u Bloku 20 i tom prilikom poručio da Grad Beograd ima nameru da rastereti centar terminirajućeg saobraćaja i uspostavi novu hijerarhiju, predajući praktično centar grada pešacima i biciklistima.

– U okviru gradske strategije i cilja da rasteretimo centar grada viška saobraćaja i infrastrukture, još prošle godine smo napravili analizu saobraćajnih linija. Taj posao je uradio Saobraćajni fakultet, a u okviru strategije predviđena su četiri nova terminusa, kojima će se Trg republike potpuno rasteretiti od terminirajućeg saobraćaja, ali takođe i Studentski trg i delimično Zeleni venac – istakao je Folić.

On je dodao da će linije JGP-a prolaziti kroz centar grada, ali neće terminirati. Takođe, istakao je da promena saobraćajne hijerarhije podrazumeva da će na prvom mestu biti pešaci i biciklisti, a tek onda slede linije gradskog prevoza, dok su na poslednjem mestu privatni automobili.

Ovo je jedan od četiri terminusa koji će biti završen do kraja septembra, dok će drugi biti uz Brankov most, treći u Bloku 42, a četvrti u Dunavskoj, gde je već izabran izvođač radova, a projekti i rešavanje imovinsko-pravnih pitanja su pri kraju. Nadamo se da ćemo do kraja ove godine početi da gradimo sva četiri terminusa, a neke i završiti. Zeleni venac ostaje terminus, ali će biti prilično rasterećen i mnogo veći prostor će biti predat pešacima – dodao je gradski arhitekta.

Folić je saopštio da je u okviru plana za tekuću godinu i konkurs za uspostavljanje sistema javnih bicikala, koji će biti raspisan preko Sekretarijata za saobraćaj, kao i da bi taj sistem mogao da počne sa radom narednog proleća.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović precizirao je da je vrednost radova na ovom terminusu oko 30 miliona dinara.

– Po sadašnjem planu odavde će saobraćati tri linije – 27, 27e i 96, dok će na budućem terminusu u Dunavskoj ulici terminirati linije 35, 43, 32, 32e i 43. Naša namera je bila da potpuno rasteretimo centar grada i sagledavajući način kako to da izvedemo, odabrali smo ove lokacije u saradnji sa drugim institucijama, pre svega Direkcijom za javni prevoz i Direkcijom za građevinsko zemljište – rekao je Rafailović.

Radove je obišao i direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović.