SERIJA NAPADA U TEHERANU: Ima mrtvih, povređenih i talaca (VIDEO+FOTO)

Iran
Printscreen

Najmanje jedna osoba je ubijena i 12 je ranjeno u dva napada u iranskoj prestonici, Teheranu. Prvo su četiri naoružane osobe upale u zgradu parlamenta i pucale u čuvare, a zatim su nepoznate osobe otvorile vatru na mauzolej Ajatolaha Homeinija. Jedan od napadača u mauzoleju se, navodno, razneo bombom. Nije jasno da li su ta dva napada povezana.

Agencija Irib navodi da su napadači u zgradi parlamenta bili naoružani “kalašnjikovima”.

Agencija Fars ranije danas je javila da je napad u parlamentu izveo jedan muškarac, ranivši pritom jednog pripadnika obezbeđenja i dva civila.

– Muškarac je ušao u zgradu parlamenta i krenuo da puca u čuvare. Jednog je ranio u nogu i pobegao – navele su agencije Fars i Mer.

Ranjeni civili su, kako se navodi, članovi različitih izbornih jedinica koji su došli da posete svoje poslanike.

Okolnosti ovog incidenta, međutim, nisu sasvim jasne. Dok pojedini mediji navode da je napad u parlamentu okončan, agencija AP javlja da se iz zgrade i dalje sporadično čuje pucnjava. 

Gotovo istovremeno, iranska državna televizija objavila je da je “četvoro terorista”, uključujući i bombaša-samoubicu, izvršilo napad u mauzoleju Ajatolaha Homeinija u južnom delu Teherana.

Kako je prenela ta televizija, jednog od napadača ubili su čuvari, a povodom napada uhapšena je i jedna žena, porenosi AP. Četiri osobe su ranjene.

I o ovom događaju pojavljuju se oprečne informacije. Dok agencija Irna navodi da je bombaš-samoubica žena, agencija Fars navodi da se raznela žena. 

Ajatolah Ruholah Homeini smatra se pokretačem Islamske revolucije 1979. godine, prenosi Rojters.