Šešelj izričit: ‘Neću putem video linka pratiti izricanje presude’

Seselj
Beta

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas da neće putem video linka gledati kada mu Haški tribunal bude izricao presudu 31. marta.

 

– Neću pratiti ni preko video linka izricanje presude – rekao je Šešelj na konferenciji za novinare i dodao da je obaveza Radio-televizije Srbije da javno prenosi “početak završetka” njegovog suđenja.

Haški tribunal odlučio je juče da Šešelju izrekne presudu u njegovom odsustvu.

Raspravno veće Tribunala ostavilo je Šešelju mogućnost da izricanje presude prati preko video veze iz Beograda, a o tome želi li ili ne da prati izricanje presude, trebalo bi da izvesti Tribunal do 22. marta.

Šešelj je rekao da ga presuda Haškog tribunala uopšte ne interesuje, da je već pobedio Hag sa 10:0 i da njegovu pobedu ništa ne može da omalovaži.

On je najavio da će se žaliti na presudu Haškog tribunala kakva god da bude bila.

Upitan o visni kazne Šešelj je rekao da ga to ne zanima. On je dodao da ima informacije da je pomoćnik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić preneo hrvatskim zvaničnicima da će Šešelj biti osuđen na 25 godina zatvora.

– To govorim da bi javnost znala da je Vekarić hrvatski špijun – rekao je Šešelj, dodavši da to znaju i bezbednosne službe Srbije.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Tužilaštvo je, u završnoj reči, tražilo da bude osudjen na 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se branio sam, da bude oslobodjen.