Šešelj: Sudije su donele jedinu moguću presudu, žalim što i moji prijatelji nisu oslobođeni

Vojislav Šešelj
Beta

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocenio je danas da je Haški tribunal protiv njega doneo jedinu moguću presudu sa pravnog apekta.

 

Haški tribunal oslobodio je danas Vojislava Šešelja optužbi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Posle tolikih procesa nevino optuženim Srbima, pojavilo se dvoje sudija časnih i poštenih ljudi Žan-Klod Antoneti iz Francuske i Madijaje Jang iz Senegala koji su pokazali da su profesionalizam, čast i obraz iznad svakog političkog pritiska. Doneli su sa pravnog aspekta jedinu moguću presudu – kazao Šešelj na konferenciji za novinare.

Šešelj je rekao da je od kada je otišao u Hag znao da nijedan zločin iz optužnice ne mogu da mu dokažu.

Liuder radikala dodao je da je tražio da mu se isplati nadoknada od 12 miliona evra za patnje koje je pretrpeo u pritvoru.

Evo šta je lider radikala posle oslobađajuće presude poručio Kolindi Grabar-Kitarović

Posted by Dnevno.rs on четвртак 31. март 2016.

On je dodao da se njegov stav prema Haškom tribunalu nije promenio i da i dalje smatra da je to antisrpski sud.

Izražavam ogromno žaljenje što moji bliski prijatelji Milan Martić, Zdravko Tolimir, Radovan Karadžić i mnogi drugi nisu imali u sudskom veću časne i poštene sudije – kazao je Šešelj.

Veće predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija utvrdilo je danas većinom glasova da Šešelj nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Šešelj je oslobodjen krivice za zločine protiv čovečnosti – progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje.

Po presudi, vodja radikala nije kriv ni za kršenje zakona i običaja rata – ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.