SESTRA KIM DŽONG UNA NESTALA IZ JAVNOSTI: Strahuje se da je doživela strašnu sudbinu

Kim Jo-Džong nije viđena više od mesec dana, a stručnjaci veruju da se možda skrivala usled straha od brata.

printscreen/youtube.com/NBC News

Veruje se da je vođa preneo deo svoje moći na mlađu sestru dok se glasine oko njegovog zdravlja i dalje kovitlaju. Ali u javnosti nije viđena od 27. jula, kada je stajala pored svog brata tokom vojne ceremonije u znak obeležavanja godišnjice završetka Korejskog rata.

A stručnjaci sada veruju da se ona možda drži dalje od javnosti zbog opasnosti po život.

Njihov ujak, Jang Song-Tek, ranije je bio jedna od najmoćnijih ličnosti u Severnoj Koreji i postao je faktički vođa, dok je zdravlje njihovog oca opadalo pre njegove smrti 2011. godine.

Ali u decembru 2013. Jang je iznenada optužen da je “kontrarevolucionar”, lišen je položaja i pogubljen.

To dolazi nakon spekulacija da bi Kim Jo-Džong (32) preuzela dužnost od svog brata ranije ove godine zbog zdravstvenih problema i nakon izveštaja da je despot mrtav.

Za Kim Jo-Džong se smatra da već ima značajan uticaj u severnokorejskoj vladi.

Južnokorejski političar Ha Te-King rekao je da ona pomaže upravljanju režimom sa mandatom od svog brata.

Rekao je da je postojala “delegacija moći” i da je autoritet Kim Džong-Una kao vođe države “malo po malo” prenet na njegovu sestru.

Rekao je Korean Heraldu:

– S obzirom na okolnosti Kim Džong-Una, pomenuto je delegiranje vlasti. Kim Džong-Un i dalje vrši apsolutnu moć, ali u poređenju sa prošlošću, deo ovlašćenja je malo-pomalo prenesen. Kim Jo-Džong je faktički potpredsednik – navodi Te-King.

Govoreći nakon parlamentarnog brifinga iza zatvorenih vrata sa Nacionalnom obaveštajnom službom u Južnoj Koreji, rekao je da su “visoki nivoi stresa” koji proističu iz Kimove uloge u upravljanju državom jedan od razloga promene moći.

Te-King kaže da je više ovlašćenja za ekonomsku i vojnu politiku takođe delegirano na nekoliko drugih visokih zvaničnika, mada na nižem nivou, verovatno da bi se smanjio pritisak na Kim Džong-Una, kao i da bi mu se pomoglo da izbegne krivicu za bilo koji neuspeh.

Analitičar Čeng Seong-Čang rekao je da je Kim Jo-Džong preuzeo državne dužnosti u njegovo ime, naročito u oktobru 2014. godine, kada se smatra da je Kim Džong-Un bio na lečenju.

Ona je uklonjena iz politbiroa u aprilu prošle godine, ali je ponovo vraćena početkom ove godine.