ŠETA I OSTATAK SRBIJE? Protesti se spremaju i van Beograda, u subotu i u OVIM GRADOVIMA

Nakon mesec dana od kako se svake subote protesti održavaju u Beogradu pojedini opozicioni lideri smatraju da je vreme da se oni "preliju" i na ostatak Srbije i pozivaju građane na okupljanje već ove subote.

BETA/EMIL VAS

Predsednik Nove stranke Zoran Živković pozvao je opoziciju na okupljanje, a građane Niša na protest u subotu, 5. januara, jer kako je rekao, vreme je da se protesti “Jedan od pet miliona” iz Beograda “preliju na celu Srbiju”.

On je za list Danas naveo da zna da se grupe studenata iz Niša samoorganizuju i dolaze na proteste u glavnom gradu i ocenio da oko 20 odsto učesnika protesta u Beogradu o svom trošku dolazi iz drugih gradova.

Sa druge strane, poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerković ocenila je danas da je vreme da se građanski protesti organizuju i u Novom Sadu, da Novosađani pošalju jasnu poruku da će se boriti za demokratiju u svom gradu i u svojoj zemlji.

“Osvajanje demokratije je borba koja se mora voditi u celoj Srbiji, a Novi Sad je svaki put do sada pokazao da ima snage da bude jedan od najvažnijih centara te borbe”, navela je Jerkov u pisanoj izjavi.

Ona je kazala da je posle skoro mesec dana održavanja građanskih protesta u Beogradu jasno da gradjani Srbije više ne žele da trpe nasilje, autokratiju, pljačku i poniženja.

“Oni su masovnim izlaskom na ulice pokazali da ne žele više da pristaju da budu žrtve, a činjenica da je na svakom narednom okupljanju bilo sve više ljudi govori o tome da ne žele ni da trpe laži koje režim Aleksandra Vučića plasira, kako o protestima, tako i o stanju u zemlji”, poručila je Jerkov.

Oko stotinu gradjana Kuršumlije učestvovalo je sinoć u protestnoj šetnji zbog vlasti Srpske napredne stranke u tom mestu. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo “Lopov lopova uvek štiti”, “Ja sam M16” i druge, duvali u pištaljke, a neki među njima imali su i žute prsluke.

Uzvikujući parole tražili su promenu “nesposobne i nepoštene vlasti koja nije ispunila nijedno predizborno obećanje dato Kuršumličanima”.

Kao podrška komšijam je sa Kuršumličanima šetala i grupa Prokupčana koja sa žutim prslucima već nedelju dana nezadovoljna vlašću SNS-a u znak podrške demonstrantima u Beogradu svako veče šeta prokupačkim ulicama.

Kako je rečeno Kuršumličani će uzvratiti podršku i pridružiti se Prokupčanima u protestnoj šetnji centrom Prokuplja neke od narednih večeri.

Podsetimo, protesti u Beogradu su pokrenuti posle napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i njegovih aktivista u Kruševcu.