Severna Koreja izvela je peti nuklearni test koji je državna televizija opisala kao "najsnažniju eksploziju koju je izazvao Pjongjang”.

 

– Naši nuklerani eksperti testirali su najrazvijeniju nuklearnu bojevu glavu na severnom terenu za testiranje. Naša partija čestita našim nuklearnim naučnicima na uspešnom testiranju nuklearne bojeve glave – rečeno je na državnoj televiziji.

Televizija ističe da je sada Severna Koreja u stanju da postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete. Takođe tvrdi da nije bilo curenja radioaktivnog materijala niti štete po okolinu.

Kako navodi Rojters, nuklearni test je izazvao seizmatički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale. Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklearna naprava težine 20 do 30 kilotona, navode analitičari, čime je ovo najsnažiniji nuklearni udar.

Severna Koreja je do sada sprovela najsnažnije testiranje oružja koje je bilo težine šest kilotona.

Ubrzo nakon što je Severna Koreja izvršila petu i do sada najjaču nuklearnu probu stigle su i te kako oštre reakcije iz sveta.

– Severna Koreja izvela je danas testiranje nuklearnog oružja u kombinaciji sa napretkom Pjongjanga u razvoju mobilne balističke raketne tehnologije, što prestavlja smrtnu pretnju Japanu. Ne možemo da poričemo mogućnost da je Severna Koreja smanjila dimenzije do mera prihvatljivih za prizvodnju nuklearne bojeve glave – izjavila je japanska ministarka odbrane Tomomi Inada.

Ona je dodala da jačina potresa koja je usledila nakon testiranja ukazuje da nikako nije reč o hidrogenskoj bombi, prenosi Rojtters.

Svi treba da pokažu uzdržanost i da izazivanje haosa, ili rata na Korejskom poluostrvu nije ni u čijem interesu, ističe kineska novinska agencija Sinhua u prvom reagovanju na to što je Severna Koreja izvela petu i dosad najveću nuklearnu probu.

Nuklearni test Pjongjanga “nije mudar”, ali i odluka Južne Koreje da rasporedi američki antiraketni sistem takođe ozbiljno narušava stratešku ravnotežu regiona, ocenila je kineska agencija, preneo je Rojters.loading...