Severna Koreja spremna je da izvede novi nuklearni test u bilo kom trenutku, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Južne Koreje, tri dana pošto je Pjongjang izveo najveću do sada nuklernu probu.

Severna Koreja izvela je prošle nedelje najsnažniju atomsku probu do sada, a državna televizija objavila je da je ova zemlja u stanju da “postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete”.

Međunarodna zajednica oštro je osudila potez Pjongjanga, nazivajući ga opasnom provokacijom. Seul, Vašington i njihovi saveznici odmah su se založili za uvođenje novih sankcija Severnoj Koreji.

Odmah posle izvođenja pete nuklearne probe, Institut za nuklearno naoružanje saopštio je da će biti preduzete neodređene mera za jačanje nuklearne sposobnosti, a analitičari upozoravaju da se može raditi o nagoveštaju šestog nuklearnog testa.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je danas da bezbednosne vlasti u Seulu i Vašingtonu smatraju da Severna Koreja može izvesti novi nuklearni test u bilo kom trenutku u nekim od nuklearnih tunela na atomskom poligonu, gde su izvedene sve ostale probe.

Portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane Mun Sang Gun nije želeo da precizira koji dokazi ukazuju na još jednu nuklearnu probu Severne Koreje.

Južnokorejski mediji, pozivajući se na izvore iz Seula, navode da je Pjongjang završio pripreme za novu probu u jednom od svojih neiskorišćenih nuklearnih tunela.

Slanje američkih borbenih aviona u Južnu Koreju, što je rađeno posle svake veće provokacije Pjongjanga, odloženo je za najmanje 24 sata zbog loših vremenskih uslova. Slanje ratnih aviona jedan je od načina za demonstraciju sile, ocenjuje agencija AP.

“SAD odlučno stoji uz Južnu Koreju i nastaviće da pružaju podršku”, rekao je portparol u američkoj vojnog komandi u Seulu.loading...