SIBIRSKI ŠAMAN NE ODUSTAJE: Ponovo pokušao da protera Putina, ali bez uspeha (VIDEO)

Vlasti u Rusiji zabranile su danas šamanu Aleksanderu Gabiševu da napusti svoj rodni grad u Sibiru nakon što je zadržan u pritvoru tokom svog drugog pokušaja da ispešači do Moskve.

printsceen/youtube.com/Radio Free Europe/Radio Liberty

Vlasti u Rusiji zabranile su danas šamanu Aleksanderu Gabiševu da napusti svoj rodni dan u Sibiru nakon što je zadržan u pritvoru tokom svog drugog pokušaja da ispešači do Moskve u okviru svoje, kako je naveo, misije da protera ruskog predsednika Vladimira Putina iz Kremlja.

Gabišev se našao u centru pažnje medija kada je u martu ove godine krenuo u šetnju od više od 8.000 kilometara do Moskve na put koji je, kako je naveo, trebalo da kulminira proterivanjem Putina, kojeg naziva “demonom”, podseća Rojters.

Policija je, međutim, prekinula tada njegovo putovanje i zadržala ga u pritvoru.

Svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Anmesti Internešonal osudila je hapšenje Gabiševa i poručila da bi on trebalo da bude slobodan da izražava svoje političke stavove i praktikuje svoju veru, kao bilo ko drugi.

Amnesti je njegovo zadržavanje u pritvoru ocenio kao “groteskno”.

Gabišev je u nedelju najavio da će ponovo krenuti u šetnju do Moskve, ali ga je policija zadržala u pritvoru u utorak i vratila u rodni grad Jakutsk.

Vlasti su mu danas naredile da ostane u tom gradu dok se istražuje njegov slučaj, rekla je njegov advokat Olga Timofejeva.

Sud u tom gradu je, takođe, kaznio Gabiševa i dvoje njegovih sledbenika sa 1.000 rubalja, što je oko 16 dolara, jer nisu sarađivali sa policijom kada su pritvoreni, dodala je ona.