SIN BIN LADENA SEJE STRAH PO AMERICI: CIA nudi MILION DOLARA za informaciju o Osaminom nasledniku

SAD su ponudile nagradu od milion dolara za informacije koje bi mogle da dovedu do pronalaženja jednog od sinova ubijenog vodje Al Kaide Osame Bin Ladena.

Printscreen BBC

Hamza Bin Laden pojavljuje se kao vođa te islamističke ekstremističke grupe naveli su zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Veruje se da se on nalazi blizu avganistansko-pakistanske granice.

Poslednjih godina on je objavio audio i video poruke u kojima poziva pristalice da napadnu SAD i njene zapadne saveznike kao odmazdu za ubistvo njegovog oca.

Specijalne amerčke snage su 2011. ubile Osamu Bin Ladena u kompleksu zgrada u Abotabadu u Pakistanu. On je odobrio napade na SAD 11. septembra 2001. godine u kojima je ubijeno gotovo 3.000 ljudi.

Veruje se da je Hamza Bin Laden star oko 30 godina, a SAD su ga zvanično stavile na crnu listu globalnih terorista pre dve godine.

Američki Stejt dipartment navodi da se oženio ćerkom Mohameda Ate koji je oteo jedan od četiri aviona upotrebljenih u napadima 2001. i sa njim uleteo u jednu od kula Svetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Pisma Osame Bin Ladena, pronađena u kompleksu gde je ubijen, ukazuju da je on spremao Hamzu, za koga se veruje da mu je omiljeni sin, da ga zameni kao vođu Al Kaide, navodi BBC.

Veruje se da je Hamza Bin Laden proveo više godina sa majkom u Iranu, gde se i venčao, dok je, prema drugim izveštajima, živeo u Pakistanu, Avganistanu ili Siriji.

“Mi verujemo da je on verovatno na avganistansko-pakistanskoj granici i da će preći u Iran. Ali mogao bi da bude bilo gde u južnoj centralnoj Aziji”, rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara za diplomatsku bezbednost Majkl Evanof.loading...