SINIŠA MALI NAJAVIO NOVE RADOVE: Beograđane čekaju rekonstrukcije PET ULICA u samom centru grada!

Siniša Mali
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas da su brojni realizovani projekti i ispunjena obećanja omogućeni zahvaljujući odgovornoj politici koju Grad Beograd sprovodi u protekle tri i po godine.

 

Siniša Mali je gostujući na TV Hepi podsetio da je raniji dug smanjen za više od pet stotina miliona evra i da je to učinjeno uštedama i povećanjem efikasnosti javnih komunalnih preduzeća, a da se pritom nijedan jedini dinar novih kredita nije uzeo. 

Novac iz budžeta koristi se za rekonstrukciju ulica, izgradnju novih vrtića, domova zdravlja, kanalizacione i vodovodne mreže, renoviranje škola, sređivanje fasada. Svi napadi su besmisleni jer ne postoji odgovornija politika od one koju sprovodi Grad Beograd – rekao je Mali.

MALI: Štedimo, a dovodimo investitore

Gradonačelnik je naveo primer da je Most na Adi koštao oko 160 miliona evra, a sa pristupnim saobraćajnicama pola milijarde evra. Projekat koji će ova gradska vlast da započne naredne godine jeste novi savski most i koštaće oko 40 miliona evra. 

To je četiri puta manje i to je primer odgovorne politike. Dakle, s jedne strane uštede, a s druge nove investicije – naglasio je Mali.

Gradonačelnik je podvukao da osim onoga u šta se ulaže novac iz gradskog budžeta, veliki značaj imaju i ulaganja stranih i domaćih investitora. Za nas je najvažnije, naglasio je on, da te investicije znače stotine novih radnih mesta, zahvaljujući čemu nikada manja nezaposlenost nije bila. Tako je Beograd dobio nove fabrike, poput „Mei te” u Obrenovcu, ali i uređene tržne centre, hotele i stambene objekte na mestu napuštenih i zapuštenih lokacija. 

Gradonačelnik je istakao da se ne radi samo u centru grada već u svakoj njegovoj opštini, a kao primer naveo Obrenovac gde su od majskih poplava sređene četiri srednje i četiri osnovne škole, ulice i vrtići. Kvartalno se, kako kaže, u ovoj opštini uradi sto ulica.

Hoćemo da kvalitet života u našem gradu bude jednak bez obzira da li ste u Obrenovcu, Grockoj, Surčinu, Mladenovcu ili na Terazijama. Lazarevac dobija prvu fabriku posle petnaest godina, u Ripnju je otvorena ambulanta – rekao je Mali.

Najavljeni novi radovi

On je najavio da je sledeće godine u planu da se rekonstruiše bar 20 odsto fasada svih osnovnih škola u Beogradu, kupovina sto novih autobusa, ali će se i nastaviti sa rekonstrukcijama. 

Radićemo rekonstrukciju Ulice cara Dušana, Džordža Vašingtona, Kraljice Marije, Kneza Miloša, proširenje Savske ulice, rekonstrukciju trga ispred železničke stanice gde će biti spomenik Stefanu Nemanji – rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima krajem sledeće godine se završava  projekat za 2019. godinu tunela ispod centra grada, radi se na projektu novog mosta preko Ade Huje,   a vrhunac je projekat metroa.

Francuzi rade prifizibiliti, a saobraćajni smart plan grada Beograda prezentovan je građanima. Mi smo projektovali i rast i razvoj grada Beograda do 2033. godine  i tek na osnovu toga smo dali predlog dve trase metroa. Ideja je da metro integrišemo u BG voz i da na taj način konsolidujemo naš javni prevoz i onda možemo reći da smo na dobrom putu da rešimo najveći problem koji Beograd ima, a to je saobraćaj – istakao je Mali.

On je dodao da se njegov tim ne plaši izazova jer, kako je rekao, niko nije verovao da će da se izgradi „Beograd na vodi” a niče već sedam zgrada, sledeće godine na proleće se useljavaju prvi stanari.

U sledećih mesec, dva dana biće postavljen kamen temeljac za novu autobusku stanicu na Novom Beogradu, a stara zgrada stanice Prokop biće uređena i pretvorena u neku vrstu muzeja s obzirom da se radi o veoma starom i lepom objektu – rekao je gradonačelnik.

Gradiće se i toplo-dalekovod

On je najavio da će sledeće nedelje u Budimpešti Beograd potpisati dva veoma važna ugovora. 

Jedno je izgradnja toplo-dalekovoda koji povezuje TENT u Obrenovcu i „Beogradske elektrane”, pa će topla voda koja se stvara u ovoj fabrici ići direktno u elektrane. To je ušteda oko 40 miliona evra, jer ćemo tu vodu koristiti za grejanje beogradskih domaćinstava umesto da uvozimo gas. Drugi projekat je završetak primarne kanalizacione mreže i izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu – rekao je Mali dodavši da se sva obećanja ispunjavaju i da se Beograd menja iz dana u dan i staje u red velikih svetskih metropola. 

On je posebno  naglasio da se, pored rekonstrukcija i velikih projekata, ne zaboravljaju najstariji sugrađani istakavši da se projekat senior kartica veoma dobro razvija i da će danas uručiti 100.000. po redu karticu kojom penzioneri ostvaruju mnogobrojne uštede.