Informacija da bi ulaz na deo Kalemegdana mogao da bude naplaćivan narednih godina uzburkala je javnost. Pa čak je uspela da pomiri po ovom pitanju vlast i opoziciju jer su juče, brže-bolje, takvu mogućnost osudili Srpska napredna stranka, ali i pokret “Ne da(vi)mo Beograd”.

 

Ipak, sve je danas razrešio gradonačelnik Siniša Mali.

 
Ne pada mi na pamet da naplaćujemo ulaz bilo gde, a pogotovo ne na Kalemegdan. Imamo potpuno drugu strategiju za ono što je kulturno blago građana Beograda i svih gostiju Beograda i Srbije – rekao je Mali novinarima na Banovom brdu, gde je obišao radove na obnovi toplovodne mreže.

Kako je rekao, za Kalemegdan je mnogo urađeno u prethodnom periodu, u toku je rekonstrukcija česme Mehmed-paše Sokolovića, a za nekoliko nedelja počeće obnova malog stepeništa preko puta francuske ambasade.

Želimo da Kalemegdan bude lepši i prijatniji, da što više ljudi tamo provode vreme, tako da mi to ne pada na pamet i to je bilo pogrešno interpretirano. Vidim i da su se razni javili da počinju da pišu neke peticije… Nema potrebe da to radite, Kalemegdan je bogatstvo i vlasništvo svih građana i tako će ostati – poručio je Mali.

Podsetimo, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić je u intervjuu za jedan dnevni list izjavila “da postoji mogućnost da narednih godina bude uvedena naplata karata u Gornjem gradu Kalemegdana”.