Dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali izabran je za novog ministra finansija Vlade Srbije.

 

Za njegov izbor glasalo je 154 narodna poslanika, a protiv je bilo 30. Ostali uglavnom nisu bili pristuni. Siniša Mali nakon glasanja je položio zakletvu. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da od Siniše Malog očekuje da radi tako kako bi se održali svi dosadašnji uspesi Vlade Srbije, a koje su potvrdili i međunarodni činioci.

Brnabić je rekla i da očekuje da Mali pomogne timu njene vlade tako da postigne mnogo više od toga, kako bi gradjani svakog dana živeli još bolje.

Branbić je u završnici dvodnevne sedice Skupštine Srbije o prdlogu za izbor Malog za ministra finansja rekla da se trudila da njegove uspehe predstavi brojkama, ekonomskim pokazateljima, projektima, što opozcija nije mogla da prihvati.

– Bilo bi dobro da prihvatamo brojke rezultate i uspehe, koji su objektivni i potvrdili su ih i strogi medjunarodni partenri i organizacije – rekla je ona i dodala da su protiv Malog “oni koje činjenice i rezultati projekata apsolutno ne interesuju”.

Predsednica Vlade Srbije izrazila je nezadovoljstvo takvom političkom atmosferom koju je ocenila kao lošu i rekla da to jeste glavni razlog zašto je prestala da odgovara na kritiku opozcije.

– Moj zaključak ove debate je da su protiv predloga oni ljudi koji deluju i misle da je bivaša gradska valst odgovono radila. Oni koji kažu da je odgovorno da imate istorijski deficit, dugove, najveću neuzaposlenost, skuplje vrtiće, preplaćene podzemne kojternere, sudske sporove prema raznim socijalnim kategorijama, da imate kuću velikog brata u Pionirskom parku – rekla je ona.

Brnabić je navela da je to ono što je čula tokom debate.

– To je ono sto sam čula u ovoj debati, da Mali nije bio dobar gradonacčelnik, da nisu bitni svi moji pokazatelji, da je vodio odgovorno gradsku kasu, pa će i republičku – rekla je premijerka.

Ocenila je da su protiv i svi oni koji veruju da Srbija mora da bude društvo u kojem su svi krivi, dok se ne ispostavi da su nevini.

– Krivi su i kada nadležne institucije kažu da nisu, jer to nije dovoljno dobar odgovor za njih – rekla je Brnabić i dodala da su protiv Malog i oni koji neće da razumeju razliku između javnog i ukupnog duga, potrošnje i investicija, i oni koje činjenice i rezultati projekata apsolutno ne interesuju.loading...