Sinoć bilo burno: SUKOBI NA PROTESTU U NOVOM SADU, reagovalo obezbeđenje (FOTO+VIDEO)

Oko 150 ljudi okupilo se večeras na protestu opozicionog Saveza za Srbiju u Novom Sadu, a dogodila su se dva manja incidenta sa pripadnicima obezbeđenja u kojima niko nije povređen.

Beta

Pre početka okupljanja oko 18 sati, manji sukob izbio je kada su demonstranti zatražili od obezbeđenja koje je angažovala organizacija OPENS (Omladinska prestonica Evrope) da ukloni ograde sa mesta na kojem se već mesecima okupljaju.

Demonstranti su tražili da se ograde prekrivene crnim platnom uklone, što je obezbeđenje prvo odbilo da učini, ali ih je posle kraćeg koškanja ipak pomerilo.

Beta

Na poziv potpredsednika Narodne stranke Borislava Novakovića građani su s Pozorišnog trga otišli u protestnu šetnju do zgrade Glavne pošte u centru grada, kako bi se solidarisali sa radnicima Pošte.

Demonstranti su potom zgradu pošte počeli da izlepljuju lepljivom trakom sa natpisom “Solidarnost pošta”, kada je jedan od radnika obezbeđenja “Pošte Srbije” sa nožem u rukama počeo da seče trake, a potom se povukao nazad u zgradu.

Beta

Tokom govora na protestu, građani su na dve posebne table navodili krivična dela i osobe koje su za njih odgovorne, s namerom da to posle predaju gradonačelniku Milošu Vučeviću koji je pre nekoliko dana podneo krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja Vučića.

Kako je objašnjeno, namera demonstranata je bila da Vučeviću “pomognu u borbi protiv kriminala”.Istoričarka umetnosti Donka Stančić na Pozorišnom trgu pre protestne šetnje ukazala je na “urbanistički haos” u Novom Sadu i za to optužila lokalnu vlast Srpske napredne stranke, a o razlozima štrajka u Pošti Srbije govorila je radnica tog preduzeća Nataša Dejanović Dančetović.

Nekadašnji ministar građevinarstva Dragoslav Šumarac, iz Demokratske stranke, zatražio je da radnik fabrike “Krušik” iz Valjeva Aleksandar Obradović bude oslobođen iz kućnog pritvora i naveo da je “pobeda svih” to što je Senat Beogradskog univerziteta potvrdio da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat.