Sirene i detonacije na severu Kosova: Odluka prištinskih vlasti izazvala tenzije u nekoliko opština

Nekoliko stotina Srba okupilo se u centru Zubinog Potoka protestujući zbog nasilnog ulaska članova opštinske izborne komisije u pratnji policije u zgradu opštine.

Foto: screenshot/youtube.com/RTV KIM

Posle incidenta u Zubinom Potoku sirene su se čule i u Kosovskoj Mitrovici, gde je za sada mirno. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozvao je Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije čiji je jedini cilj izazivanje sukoba i krize na severu Kosova i Metohije.

Sirene su se danas oglasile i u Leposaviću, nakon čega jsu se građani oklupili ispred zgrade opštine u kojoj je i kancelarija opštinske izborne komisije. Za sada je mirno, javlja RTS.

U ovom mestu se nije pojavljivala policija ni članovi izborne komisije poslati iz Prištine.

Posle sirena u Mitrovici su se čule i detonacije. Vrata sedišta opštinske izborne komisije su pod katancem, polomljena su stakla na nekim od prozora a u blizini mesta kancelarija komisije je nekoliko stotina Srba. Sirene su prestale, i trenutno je mirno.

Sirene su se oglasile kada se pojavila policija u nekoliko džipova i članovi izborne komisije. Nakon okupljanja Srba oni su napustili Severnu Mitrovicu.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković napisao je na Tviteru da se “nastavlja Kurtijev teror nad Srbima.

– Njegovi specijalci upali su malopre i u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da inastaliraju svoje biračke komisije. Narod je ogorčen, ali odlučan da ne naseda na Kurtijeve provokacije! – napisao je Petković.