“Sirija i Irak mogu da nestanu sa karte sveta”

Sirija Raka
Screenshot

Zamenik lidera libanskog "Hezbolaha“ šeik Naim Kasam izrazio je sumnju da će vojni sukobi u Siriji biti završeni u doglednoj budućnosti.

 

Prema rečima ključnog saveznika predsednika Bašara el Asada, oslobođenje Alepa od džihadista je važan, ali ne i prioritetni cilj.

Strateški je mnogo važnije preseći put koji povezuje grad sa Idlibom, a koji protivnici legalnih vlasti koriste za komunikaciju i snabdevanje, rekao je on za Rojters, a prenosi Sputnjik.

Šeik je izrazio uverenje da zapadna koalicija na čelu sa SAD, koja zvanično traži obaranje Asada, ipak ne teži smeni šefa Sirije. On je istakao da niko ne sumnja da samo Asad može da spreči pretvaranje Sirije u terorističku državu.

Odgovarajući na pitanje o budućnosti te zemlje Naim Kasam je rekao da je jedan od mogućih scenarija razvoja situacije, ne samo u Siriji, već i u Iraku, nestanak tih država sa karte sveta i nastanak novih država na njihovom mestu.

– U ovom trenutku snage koje se zalažu za očuvanje jedinstva tih zemalja pobeđuju. Međutim, ne možemo biti sigurni da jedan broj država neće početi da vrši pritisak sa ciljem da se situacija promeni. To može da spreči Bašar el Asad – rekao je on.loading...