Širom prestonice postavljeni zeleni kontejneri: Evo čemu oni služe

Kontejneri
Pixabay.com/Ilustracija

Pojava zelenih kontejnera na ulicama ne znači zatvaranje podzemnih.

 

Iako uglavnom stoje pored njih, postavljeni su samo za privremeno korišćenje, dok se podzemni ne saniraju, potvrđuju iz JKP “Gradska čistoća”, prenose Večernje novosti.

Zarđali i polomljeni, sa rupama u koje ulazi voda u unutrašnje bunkere – slika podzemnih kontejnera ne menja se već mesecima. Mnogi su trenutno van upotrebe, pa su obični zeleni kontejneri postavljeni u njihovoj blizini za privremene potrebe sugađana. Nekoliko takvih kanti postavljeno je i u Dečanskoj, Makedonskoj i Kondinoj ulici.

“Zbog lošeg stanja podzemnih kontejnera, oni se ovih dana renoviraju, a neki će dobiti i novu namenu”, kažu u JKP “Gradska čistoća”. – Tamo gde su tri ovakva kontejnera u nizu, jedan će biti preuređen i upotrebljavaće se za reciklažni otpad.

Ipak, nekoliko desetina ovih kontejnera više neće postojati i preti im potpuno zatrpavanje, zbog beznadežnog stanja u kom se nalaze. Na njihom mestu biće postavljene pređašnje kante za odlaganje smeća.

– Prema našim podacima, najviše oštećenja je na kontejenerima na teritoriji opštine Voždovac – kažu u “Čistoći”.

Pravu opasnost po sugrađane predstavljaju kockasti podzemni kontejneri koji su postavljeni na 1.332 lokacije u gradu i njihovo ugrađivanje počelo je još 2009. godine. Za njihovo renoviranje, zbog lošeg kvaliteta, potrošeno je čak 10 miliona dinara, jer ne zadovoljavaju standarde bezbednosti.