SISTEM “TRI UDARCA” U SRBIJI: Stupila na snagu najteža kazna za ubice dece i silovatelje

Profesorka krivičnog prava sa Kriminalističko-policijskog univerziteta Ivana Bodrožić kaže da će na udaru Krivičnog zakonika, čije izmene danas stupaju na snagu, biti povratnici, počinioci najtežih krivičnih dela, kao i počinioci krivičnih dela kod kojih su pooštrene kazne.

Zatvor
Pixabay.com/ilustracija

Izmene Krivičnog zakonika danas stupaju na snagu, a bavljenje kriminalom kao zanatom i nasilničko ponašanje koje se ponavlja od danas će se obavezno strože sankcionisati.

Jedna od najvažnijih novina je uvođenje doživotne kazne zatvora za najbrutalnija krivična dela, što je rezultat inicijative fondacije “Tijana Jurić”, koju je podržalo oko 160.000 ljudi.

Ivana Bodrožić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da će kazna doživotnog zatvora moći da se primeni na sve slučajeve na koje je do sada mogla da se izrekne kazna zatvora od 40 godina, kao i u slučajevima teškog ubistva, silovanja, obljube nad nemoćnom licem, detetom i obljube zloupotrebom položaja onda kada se kao žrtva nađe dete.

Sistem “tri udarca” za povratnike

Uvode se nova pravila za kažnjavanje onih koji ponavljaju krivična dela sa umišljajem, po sistemu “tri udarca”, koji nekoliko decenija postoji u SAD.

– Ono u metaforičkom smislu preuzima pravilo iz bejzbola kojim se izjednačava udaljenje igrača sa terena sklanjanjem sa ulice počinilaca krivičnih dela koji delo više puta ponove – objašnjava Bodrožićeva.

U slučaju prvog “udarca”, sud će morati da krivično delo, za koje je prethodno već bila izrečena kazna a nije proteklo više od pet godina, tretira kao obaveznu otežavajuću okolnost i neće biti u mogućnosti da ublaži kaznu.

U slučaju da osoba drugi ili svaki sledeći put izvrši krivično delo, za koje je izrečena kazna zatvora od godinu dana, sud će odrediti kaznu u okviru gornje granice za to delo, navodi Bodrožićeva.

Što se tiče novih krivičnih dela koja se uvode, kao izuzetno važno izdvojila je pripremanje teškog ubistva, napad na advokata.

Izmenama je smanjena mogućost izricanja uslovne kazne zatvora, što će dovesti do većeg broja zatvorskih kazni i izazova za državu kada su u pitanju zatvorski kapaciteti, napominje Bodrožićeva.