SITUACIJA ALARMANTNA: Zaseda Krizni štab – svi se pitaju da li će biti doneta JEDNA NOVA MERA

Prema poslednjem preseku, od posledica koronavirusa u Srbiji je preminulo 11 osoba, dok je potvrđeno još 2.181 slučajeva.

Pixabay.com/Kolaž

I juče je najviše novobolelih u Beogradu – 44 odsto. Novi Sad je danima u vrhu po broju zaraženih, zato su uveli četiri nove mere i dve preporuke.

Od 7. do 30. novembra zabranjuje se rad bazena, spa-centara i sauna, i sve manifestacije, osim kulturno-umetničkih sa 100 posetilaca. Zabranjuju se i sportske manifestacije, osim redovnih takmičenja, bez publike.

Na lečenju u bolnicama je 2.125 pacijenata, hiljadu više nego pre samo nedelju dana.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jer je neophodno obezbediti striktno poštovanje mera kako bi se zaštitili zdravlje i životi građana, sačuvao zdravstveni sistem, kao i privreda zemlje.

Visina kazni za one koji ne nose masku u zatvorenom prostoru i za nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena (5.000 dinara za fizička lica i 50.000 do 300.000 za pravna lica), ali će njihova primena biti brža i efikasnija.

Na sednici je doneta odluka da se zaposlenima u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže zdravstvenih ustanova jednokratno isplati novčana pomoć od 10.000 dinara.

“Zbog trenutne epidemiološke situacije Krizni štab će razmotriti uvođenje drugačije organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama, u najboljem interesu učenika i zaposlenih”, kaže ministar prosvete Branko Ružić i dodaje da se razmišlja o produžetku jesenjeg raspusta za osnovce.

Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje koronavirusa održaće sednicu u podne. U ovom trenutku nije poznato da li će biti uvođenja novih mera.

Podsetimo, ranije je član Kriznog štaba Branislav Tiodrović rekao da je, kada broj novozaraženih pređe 2.000, što se u Srbiji dogodilo, jedina efikasna mera zatvaranje svih ugostiteljskih objekata posle 21 čas i ograničenje okupljanja na najviše petoro ljudi.loading...