“SITUACIJA BOLJA, ALI NEMA OPUŠTANJA”: Vučić najavio izgradnju novih bolnica u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je do jutros u Srbiji bilo hospitalizovano 3.519 lica, što je za oko 2.000 manje nego pre desetak dana. Ističe da to na najbolji način govori koliko je danas situacija povoljnija, ali upozorava da nije vreme za opšutanje, već za još odgovorniji pristup borbi protiv koronavirusa.

printscreen/youtube.com/RTS

Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare, rekao da je važno da se vidi svakodnevno smanjenje procenta obolelih i da veruje da to može da se nastavi ako se budemo ozbiljno ponašali.

Najavio je izgradnju novih kovid bolnica, ističući da u ponedeljak kreću radovi na novoj kovid bolnici u Kruševcu. Istakao je da, ako se i uspešno reši problem pomoću vakcina, ta i beogradska bolnica će postati multifunkcinalne i moći će da primaju bolesnike sa drugim vrstama bolesti.

– To je važno za širenje kapaciteta za jesen, kada se očekuje ukrštanje koronavirusa i gripa – naveo je Vučić.

Napomenuo je da je važno da se brine o lekarima i medicinskim sestrama, i da mora da se pronađe način da jedan deo njih dobije odmor, da bi bili pripremljeni za jesen.

Istakao je da po prvi put nemamo listu čekanja za operacije karcinama dojke.

Naveo je da istovremeno mora da se vodi računa i o drugim pacijentima, i da su i tokom ovog perioda primani svi urgentni slučajevi.

Rekao je i da prvi put može da se kaže da na Institutu za onkologiju u Beogradu nema liste čekanja za lečenje karcinoma dojke.

– Čestitam lekarima, zdravstvu, svima što su u tome uspeli – rekao je predsednik i najavio nove radove na bolnicama i kliničkom centrima.

Paket pomoći vredan 5,8 milijardi evra 

Govoreći o pomoći privredi, Vučić je predočio da je ukupna vrednost paketa pomoći 5,8 milijardi evra, što je 12 posto BDP-a.

– Važno je da je danas u šest sati otovren trezor, od devet sati banke prebacuju novac na privredne subjekte od 155 evra, 18.000 dinara – rekao je Vučić.

– Zadovoljan sam što vidim da su mere dale rezultate. Srbija u drugom kvartalu je ispod Litvanije. Bićemo bolji od svake zemlje u regionu, ne možemo da kažemo za Irsku i Mađarsku – istakao je predsednik Srbije.

To ne znači da je svima lepo, kaže Vučić i dodaje da ćemo proći bolje nego drugi, diže se industrijska proizvodnja u Nemačkoj i nada se da će od septembra “Leoni” početi normalno da radi.loading...