ALARMANTNO! Ovaj grad u Srbiji je NOVO ŽARIŠTE koronavirusa, proglašena VANREDNA SITUACIJA

Na sednici Gradskog kriznog štaba u Kragujevcu doneta je odluka o proglašenju vanredne situacije u tom gradu.

Pixabay

Kako javlja reporter “Blica”, upravo je završena sednica Gradskog kriznog štaba, koja je održana nakon što je broj zaraženih naglo skočio u ovom gradu.

– Kragujevački krizni štab je odlučio da se u našem gradu uvede vanredno stanje i da nadležžnom ministarstvu predložži mere koje bi trebalo da budu realizovane u cilju sprečavanja širenja korona virusa – rekao je komadant šštaba i gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.

On je novinarima posle sednice Kriznog štaba, rekao da će u toku dana biti poznato koje će tačno mere biti preduzete.

U praksi, ovakva situacija bi trebalo da podrazumeva skraćeno radno vreme svih ugostiteljskih objekata, obavezno nošenje maski i rukavica u zatvorenim prostorijama i svim javnim institucijama, kao i zabranu svih javnih skupova.

Kako je ranije za “Blic” izjavio epidemiolog Instituta za javno zdravlje Predrag Delić, mere koje bi trebalo da budu uvedene “odnose se pre svega na zabranu svih javnih skupova”.

– Biće zabranjena javna okupljanja, proslave, kocerti, žurke, sve što podrazumeva ljude u bliskom kontaktu. Uvbeđće se i obavezno nošenje maski i rukavica u javnim ustanovama, a vreme rada ugostiteljskim objektima će biti značajno skraćeno, najverovatnije do 20 časova. Pokazalo se da mlađa populacija sada oboljeva, I da nije disciplinovana. To su aktivni ljudi, od 20 do 40 godina. Zato moramo da reagujemo – rekao je Predrag Delić.

U Kragujevcu je preko noći drastično skočio broj zaraženih, te je Gradski krizni štab danas ponovo zasedao i tražio od Vlade Srbije da im hitno odobri uvođenje vanredne situacije, kao bi se stalno na put širenju zaraze.

Na osnovu rezultata koji su rano jutros, u 02.00 pristigli u Institut za javno zdravlje u Kragujevcu, samo za protekla 24 sata broj pozitivnih pacijenata na korona virus je u odnosu na prethodni dan povećan čak šest puta.

Od 252 testiranih, 62 je bilo pozitivno, što je gotovo čertvrtina.loading...