“SITUACIJA JE I DALJE VANREDNA” : Doktor Kon otkrio kada ćemo moći da razmišljamo o UKIDANJU MERA

Dr Predrag Kon komentarisao je trenutnu epidemiološku situaciju i dao odgovore na neka od najvažnijih pitanja.

printscreen

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon gostovao je na TV Pink, a tema je bila trenutna epidemiološka situacija u Srbiji i nove mere.

Dobro je što se kriva spušta, ali situacija je i dalje vanredna, bolnice su dupke pune, otpuštaju se ljudi, nismo došli do balansa da je otpust i prijema jednak, još uvek je veći prijem. Zdravstveni sistem je već dugo na granici izdržljivosti. Situacija je ekstremno kompleksna, u pojedinim situacijama i dalje katastrofalna, bez obzira što se vidi da je maksimum prošao. Kriva ne pada tako brzo, a to direktno zavisi od našeg ponašanja – istakao je dr Kon.

Zašto sada imamo veći broj obolelih na respiratorima, procentualno gledano, u odnosu na jul?

Pitanje je ponašanja i naših kliničara. Sada se pokušava sa oksigenom terapijom što je moguće duže, to je način da se intenzivnim davanjem kiseonika što je moguće duže drži pacijent pre nego što se stavi na respirator. U julu je bilo oko 200, 205 pacijenata na respiratoru, a sada je preko 300 danima. Bitno  je da ima gde da budu smešteni. Još uvek ima gde, ali i ti kapaciteti su iscrpljeni – upozorio je dr Kon.

Kada su u pitanju nove mere dr Kon nije bio posebno specifičan.

Videćemo. Jasno je da tu postoje drugačiji aspekti, ali se svi slažemo oko toga šta se preduzima. Medicinski deo Kriznog štaba je restrikrivniji i to je normalno, ne možemo da vodimo računa o ekonomskim stvarima, mada smo svesni da je to važno. Mislim da se taj balans uspostavlja i njatačniji odgovor koji se može dazi jeste: videćemo – rekao je on.

A na pitanje da li će od petka biti opuštanja mera, dr Kon kaže da to nije realno.

Mislim da su to dobre želje i namere, sve mislim najbolje o tome, ali ne mislim da je realno. Nikom od nas nije lako, u ovoj situaciji je izuzetno važno da se relaksiraju intenzivne nege u bolnicama, da se kriva dovoljno spusti da bismo mogli da govorimo o opuštanju mera – zaključio je epidemiolog.