SITUACIJA SVE BOLJA: Svuda DVOCIFREN BROJ NOVOZARAŽENIH, najviše u ovim gradovima

Nastavlja se pad broja novozaraženih, iz dana u dan epidimijska slika je sve bolja.

Pixabay.com/Kolaž

U Srbiji je, prema poslednjem preseku, potvrđen 391 novi slučaj koronavirusa na osnovu 9.928 testiranih uzoraka. Prema podacima Ministarstva zdravlja, preminulo je 13 osoba. Na respiratorima je 67 najtežih pacijenata.

Od 391 novog slučaja koronavirusa, najviše ih je u Beogradu – 68, dok ostali gradovi beleže manje od 30 novozaraženih. Posle Beograda najviše novih slučajeva infekcije ima Novi Sad – 24, a slede Niš i Novi Pazar sa po 15. U Pančevu i Smederevu je registrovano po 11 novih slučajeva, dok ih je u ostalim mestima manje od 10.

Nastavlja se vakcinacija na više od 220 punktova. U Srbiju danas stiže novi kontingent od 266.000 doza vakcina “Sinofarm”.

U Srbiji je počela Kampanja za vakcinaciju mladih protiv koronavirusa.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će sednica Kriznog štaba biti održana sledeće nedelje, dodajući da se razmišlja o eventualnom relaksiranju nekih mera. Poručila je da je epidemiološka situacija u velikoj meri stabilna zbog vakcinacije, ali i da nema mesta opuštanju dok se ne postigne kolektivni imunitet.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je manje od 12 odsto vakcinisanih među građanima uzrasta od 18 do 35 godina što je, kako je ocenio, nedovoljno i pozvao je mlade da se vakcinišu kako bi im festivali i kulturne manifestacije bili “dostupniji”.

Tiodorović je na konferenciji za medije povodom kampanje Ujedinjenih festivala Srbije za vakcinaciju mladih rekao da mladi uglavnom nemaju tešku kliničku sliku kada se zaraze virusom, ali da među njima ima i hroničnih bolesnika kod kojih se razbolevanje od kovida-19 završava fatalnim ishodom.

Predsednik Aleksandar Vučić je naveo da je uveren da u narednih 20-ak dana možemo da dođemo do cifre od 50 odsto vakcinisanih punoletnih, bar prvom dozom, ali da je sve na ljudima.