SITUACIJA U SRBIJI ALARMANTNA: Prvi put u kovid sistem prešao i DEO OVE BOLNICE

Prema poslednjem preseku potvrđeno je još 3.499 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od posledica kovida preminulo je još 17 osoba. Testirano je više od 14.000 ljudi. Na respiratorima je čak 158 pacijenata.

Pixabay.com/Kolaž

Najveći broj novozaraženih kovidom 19 je u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, ali se i u manjim gradovima povećava broj zaraženih. Bolnice širom zemlje se pune, sve je više ljudi na respiratoru.

Otvaraju se nove kovid bolnice i proširuju kapaciteti u postojećim. U kovid sistemu su ponovo Instituti za medicinu rada i za reumatologiju.

Prvi put i deo bolnice bolnice “Sveti Sava” ušao je u kovid sistem. Direktorka bolnice “Sveti Sava” Marijana Vukićević kaže da je prethodna noć u toj ustanovi prošla relativno mirno sa 10 pregleda, a primljena su tri kovid pacijenta.

“To su najčešće pacijenti sa akutnim moždanim udarom zaraženi koronavirusom”, rekla je doktorka Vukićević.

Lekari ponavljaju da je u borbi sa virusom neophodno poštovanje propisanih mera. A one koji ih budu kršili, od juče mogu da kažnjavaju, pored sanitarnih inspektora, i komunalni milicajci. Visina zaprećenih kazni kreće se od 5.000 do 300.000 dinara.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da će u narednih dan-dva biti precizno saopštene nove mere i dodao da se ne smeju zaboraviti ne-kovid pacijenti.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je zdravstvenim radnicima veće zarade.

Na lečenju u bolnicama širom Srbije je 3.564 pacijenta.loading...