SITUACIJA U STARAČKIM DOMOVIMA: Sada možete posetiti svoje voljene, ali SAMO pod ovim uslovima

Prema poslednjim podacima, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starijih koronavirusom inficirano 127 korisnika i 51 zaposleni. Zbog povoljnije epidemijske situacije i na preporuku Kriznog štaba, od pre dva dana ponovo su dozvoljene posete.

staracki domovi
pixabay.com

Dom “Bežanijska kosa” najveća je ustanova tog tipa u zemlji. I pored toga uspeli su da nemaju nijedan slučaj koronavirusa. Korisnici su svesni da je to zahvaljujući strogim preduzetim merama, ali priznaju da im je teško pao izostanak društvenih sadržaja na koje su navikli i zabrana poseta.

Zadovoljni smo u ovoj teškoj situaciji koja je napala ceo svet što u naš dom nije ušla ta opaka bolest, ali se mnogo radujemo što će sada biti malo slobode, da malo više, koliko–toliko, osetimo lepotu ovog života“, kaže korisnik Doma “Bežanijska kosa” Milovan Despotović.

Epidemiolog Branislav Tiodorović smatra da je takvu meru možda trebalo doneti i ranije.

“Uz uslove koji su predviđeni, uz posetu koja će biti kraća i biće pojedinačna, znači da se ne pravi velika gužva oko njih, da će to moći u otvorenom prostoru, pre svega u dvorištima naših staračkih domova, dobro da se odvija”, smatra Tiodorović.

Veći broj posetilaca se očekuje narednih dana. Svaka poseta će se zakazivati, a svaki posetilac će morati da ima zaštitnu opremu: masku, vizir i rukavice. Posete će se organizovati u dvorištu, uz rastojanje od dva metra i trajaće 15 minuta, uz preporuku da se to vreme skrati na 10 minuta.

Oni se čuju među sobom i mobilnim telefonom i preko Skajpa i preko Vajbera, onaj ko nije u mogućnosti, mi im naravno omogućujemo, ali ipak su mnogo, mnogo srećniji kada se vide bar na deset minuta“, kaže v. d. direktora Doma “Bežanijska kosa” Srđan Dimitrijević.

Resorni ministar kaže da će se epidemijska situacija pratiti i u skladu s njom donositi dalje mere, a da su za njihovo sprovođenje odgovorni direktori ustanova.

Oni imaju obavezu, bez obzira na posete, da šalju dnevne izveštaje, a u toku radnog dana za sve je potrebno odobrenje Ministarstva bilo šta da se dešava, bilo kakav ulazak”, ističe ministar za rad Zoran Đorđević.

Korisnicima koji iz bilo kog razloga na duže budu napuštali dom po povratku će se raditi pi-si-ar test, a preventivno će biti i u 14-dnevnoj izolaciji.loading...