SITUACIJA U SVETU EKSPLOZIVNA: Amerika zapretila i pozvala na PREKID SVIH VEZA sa Severnom Korejom!

Niki Hejli
Beta

SAD su pozvale sve zemlje na prekid diplomatskih i trgovinskih odnosa sa Severnom Korejom, izjavila je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli preteći da će režim u Pjongjangu biti "u potpunosti uništen u slučaju rata".

 

Posle poslednje probe interkontinentalne rakete, Severna Koreja je “izabrala agresiju”, a ne mirni proces, rekla je ona kasno sinoć.

Režim u Pjongjangu biće u potpunosti uništen u slučaju rata, rekla je Niki Hejli na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN sazvanoj posle raketne probe Severne Koreje.

Niki Hejli je pozvala Kinu koja je prvi ekonomski partner Severne Koreje, da prekine isporuku nafte toj zemlji.

SAD su najavile dodatne sankcije Severnoj Koreji, dok je Rusija na sastanku Saveta bezbnosti UN navela da Rusija ne može da prihvati “nuklearni status” Pjongjanga osuđujući najnoviju probu.

 

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija pozvao je Severnu Koreju da obustavi nuklearne i balističke probe, a SAD i Južnu Koreju da otkažu velike vojne vežbe zakazane u decembru, uz ocenu da bi ti manevri mogli da negativno utiču na “već eksplozivnu situaciju”.

Nebenzija je ponovio da se Rusija zalaže da diplomatsko rešavanje situacije, odbacujući svaku vojnu opciju, javila je agencija AP.

Severna Koreja je saopštila da je u sredu ujutro uspešno ispalila interkontinentalnu balističku raketu “mnogo jaču” od prethodnih, koja može da ponese “nuklearne glave velike težine” i da pogodi ciljeve na celom američkom kopnu.