SJAJNA VEST ZA BEOGRADSKE VOZAČE: Uskoro ćete zaboraviti na beskonačno traganje za parking mestom

Gužva
Dnevno.rs

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će od 15. aprila na Vračaru biti u upotrebi senzori za slobodna parking mesta.

 

Na ovaj način građani će uštedeti u vremenu i gorivu, a ulice će se rasteretiti nepotrebnog saobraćaja

Predviđeno da je da samo ove godine u asfalt bude postavljeno 1.000 senzora, posle čega će pronalaženje slobodnog parking mesta u srcu grada, na Vračaru, biti lakše nego ikad, istakao je Vesić za Blic.

– Vozači će već od 15. aprila, kada će biti pokrivena cela Njegoševa ulica, o tome dobijati informacije na displejima zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, a koju ima svega nekoliko gradova u Evropi – rekao je Vesić.

– To znači da će, umesto vožnje u krug u traženju parking mesta, vozači na svakoj raskrsnici biti u prilici da vide da li u određenoj ulici ima parking mesta. Kada neko parkira automobil, senzor će reagovati i označiti mesto kao zauzeto, a vozači će o preostalim parking mestima informacije dobijati na tablama – objasnio je Vesić i dodao da će vozači od sada moći da zaborave na mučno lutanje uskim, jednosmernim ulicama u potrazi za slobodnim parking mestom.

On je naglasio da je ideja o postavljanju senzora nastala prilikom prošlogodišnje posete delegacije Grada Beograda Moskvi.

– Jedna od stvari koju smo videli u Moskvi, a koja ne postoji u Beogradu bili su parking senzori na otvorenim mestima. Ja sam ponosan na “Parking servis” koje je ovaj projekat uspelo da realizuje za mesec i po dana. To je preduzeće koje ne samo da ide u korak sa preduzećima iz te branše u regionu, već su sposobni da sprovedu u delo ovakav projekat koji nemaju ni Atina, ni Istambul, ni Sofija, ni Bukurešt – ukazao je gradski menadžer.

Prema analizi Sekretarijata za saobraćaj parking mesto u centru grada se u proseku traži oko 40 minuta. Takođe u centru prestonice nedostaje oko 5.000 parking mesta, precizirao je Vesić.

Direktor “Parking servisa” Andrija Čupković je ponovio da će do 15. aprila senzorima biti pokrivena cela Njegoševa ulica, a zatim će senzori biti postavljani i u okolne ulice.

– Oni će biti postavljani između Mekenzijeve, Beogradske, Krunske i Kursuline ulice, a rok za izvođenje tih radova je 60 dana. Senzori će biti postavljani na asfaltu i ništa ne može da ih uništi, utapaju se u beton, a garancija je 10 godina – istakao je Čupković.