SKANDAL! Nemačka vojska u strahu: Prodat laptop sa kog NISU IZBRISANE poverljive informacije

Nemačka vojska prodala je korišteni laptop s kog nisu izbrisane poverljive informacije, objavili su nemački mediji, a preneo hrvatski portal Index.hr.

Laptop
Pixabay.com

Prema pisanju “Sudojče cajtung”, ispostavilo se da nisu izbrisani podaci o operativnim instrukcijama za lansirnu raketnu rampu za Mars, koji su klasifikovani kao “poverljiva informacija – samo za službenu upotrebu”.

Ti podaci su ostali na računaru jer, kako se pretpostavlja, nije prethodno izbosan hard disk, a nemačko ministarstvo odbrane saopštilo je da korisnik koji je kupio taj laptom ne može imati “nikakav presudan uvid iz uputstva za raketnu rampu”.

Sve je otkriveno kada je jedan bavarski šumar kupio četiri laptopa preko “i-beja” od organizacije koja prodaje korištene vladine kompjutere “Vebeg”, i to 2018.

Prema pisanju nemačkih medija, jedan od laptopova još uvek je imalo instaliran operativni sistem i ako bi se ime poslednjeg korisnika unelo kao lozinka, on bi se otključao. Šumar je početkom ove godine o svemu obavestio ministarstvo.

Ministarstvo odbaren potom je potvrdilo ceo slučaj i najavilo da će se “podvrgnuti ozbiljnoj istrazi” korišćenje njihove rashodovane IT opreme. Takođe, ispostavilo se da se sličan incident dogodio i 2016.kada je još jedan laptop s neobrisanim hard diskom bio prodan preko Vebega.

Međutim, ministarstvo je kazalo da se sada već ne može utvrditi da li je i na tom računaru bilo poverljivih podataka.

Bavarski šumar vratio je sporni laptop, dok je ostala tri zadržao.loading...