Predsednik Filipina Roberto Duterte nazvao je predsednika SAD Baraka Obamu "kurvinim sinom". Administracija Bele kuće otkazala sastanak. Obama o kolegi: "Živopisan lik".

Predsednik Filipina Roberto Duterte, koji je prethodnih meseci u žiži interesovanja svetske javnosti zbog više nego radikalnih metoda borbe protiv kriminala u svojoj zemlji, ponovo je udarna vet u medijima.

Duterte je, naime, nazvao predsednika SAD Baraka Obamu “kurvinim sinom”, posle čega je Obamina kancelarija otkazala sastanak koji je trebalo da bude održan u Laosu.

Obama je uoči (neodržanog) sastanka rekao da će Duterteu ukazati na neprihvatljiv način obračuna sa kriminalom, posle čega je predsednik Filipina u javnom obraćanu rekao za Obamu da je “kurvin sin”.

“Šta je on umislio? Šta zamišlja ko je? Ja nisam američka marioneta. Ja sam predsednik suverene zemlje i ne odgovaram nikome osim filipinskom narodu”, rekao je Duterte, dodajući: “Kurvin sine, to ću da mu kažem”.

Inače, od dolaska na vlast i proklamovanog rata kriminalu i trgovine drigom, za samo tri meseca na Filipinima je ubijeno 2.400 ljudi, pokazuju zvanični policijski podaci.

Prema podacima policije, gotovo polovinu, odnosno 1.011 tih ljudi ubila je policija dok se smrt 1.391 osobe ispituje.

Duterte, izabran u maju ubedljivom većinom glasova, obećao je da će suzbiti kriminal i ubiti desetine hiljada kriminalaca.

Od tada policija svakodnevno objavljuje da je ubila nekoliko trgovaca drogom, uz navode da je to urađeno u legitimnoj samoodbrani.

Međutim brojne druge navodne kriminalce ubili su misteriozni naoružani ljudi, ili su nađeni mrtvi sa natpisom na kartonu na kojima je pisalo da su trgovci drogom. loading...