SKANDAL TRESE PLANETU: Najviši zvaničnici Brazila izvređali Makrona i njegovu suprugu

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro objavio je na Fejsbuku uvredljiv komentar na račun francuske prve dame Brižit Makron dok je jedan od ministara u brazilskoj vladi francuskog šefa države nazvao "oportunističkim kretenom".

Beta/AP

Ti verbalni napadi označavaju novu eskalaciju tenzija između Brazilije i Pariza, izazvanih francuskim pritiskom na Bolsonara zbog njegove reakcije na ogroman broj požara u Amazoniji.

Bolsonaro je na Fejsbuku komentarisao sliku koja predstavlja ruganje izgledu Brižit Makron, upoređivanjem s Bolsonarovom 37-godišnjom suprugom Mišel. Uz sliku je okačen i tekst “Jel sad razumete zašto Makron progoni Bolsonara? Kladim se da je zbog ljubomore”.

– Ne ponižavajte čoveka – umirem od smeha – glasi komentar s naloga brazilskog predsednika.

Bolsonarov portparol je odbio da odgovori na pitanje da li je komentar poslao lično šef države.

Takođe, juče je i brazilski ministar obrazovanja na Tviteru objavio uvredljiv tvit na račun Emanuela Makrona.

– Makron nije na nivou debate (o Amazoniji). On je samo oportunistički kreten koji želi podršku francuskog poljoprivrednog lobija – naveo je ministar Abraham Vajntraub, misleći verovatno na Makronov stav o trgovinskom sporazumu EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur.

Vajntraub je upotrebio portugalsku reč, ni blizu diplomatsku, koja pored “kretena” može da znači i “prevarant” ali i neke psovke.

– Francuska je zemlja ekstrema. Stvorila je ljude poput Dekarta i Paskala ali i dobrovoljce SS divizije “Karlo Veliki” – napisao je brazilski ministar.

On je u nizu tvitova naveo i da su Francuzi “izabrali predsednika bez karaktera” kao i da “treba napadati kretena Makrona”.

Bolsonarov sin Eduardo, savezni poslanik i mogući novi ambasador Brazila u SAD, u petak je podelio snimak nasilnih demonstracija francuskih “žutih prsluka” uz poruku “Makron je idiot”.

Situacija u Amazoniji je dolila ulje na vatru francusko-brazilskih odnosa, napetih otkako je Bolsonaro, ekstremni desničar, došao na vlast u Brazilu.

On je krajem jula izazvao diplomatski sukob kada je otkazao sastanak sa šefom francuske diplomatije Žan-Ivom le Drijanom, koji se nalazio u poseti Braziliji.

Bolsonaro je tada na Fejsbuku objavio prenos uživo svoje posete frizeru u vreme planiranog sastanka s francuskim ministrom. Sastanak je otkazan “zbog pitanja dnevnog reda”.

Le Drijan, čija greška je po svoj prilici bio susret s brazilskim nevladinim organizacijama neprijateljskim prema Bolsonaru, ironično se izrazio o “vanrednoj situaciji s kosom”.

Brazilski predsednik je prethodnih dana u vezi Amazonije optužio Makrona da ima “kolonijalistički mentalitet”, dok je francuski lider svog brazilskog kolegu optužio da je “lagao” o svojim obavezama po pitanju životne sredine i klime.