Skandal u Beloj kući:Savetnik Donalda Trampa dao ostavku! Razlog – KONTAKTI SA RUSIJOM

Bela Kuća
pixabay.com

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa Majkl Flin podneo je ostavku zbog svojih kontakata sa Rusijom, saopštila je Bela kuća.

 

Flin je navodno, pre dolaska Trampa na čelo SAD, razgovarao sa ambasadorom Rusije Sergejom Kisljakom o sankcijama koje je odlazeća predsednička administracija Baraka Obame uvela Moskvi.

Kada je skandal otkriven, Flin je negirao da je bio u komunikaciji sa ruskim ambasadorom, ali je sada priznao. On je najpre rekao potpredsedniku SAD Majku Pensu da nije razgovarao sa ambasadorom Rusije, ali je promenio iskaz.

– Na žalost, zbog brzog razvoja događaja, nenamerno nisam informisao potpredsednika Pensa i druge o nepotpunoj informaciji u vezi mog telefonskog razgovora sa ruskim ambasadorom. Iskreno sam se izvinio predsedniku i potpredsedniku, i oni su prihvatili moje izvinjenje – napisao je Flin u ostavci.

Američki mediji su ranije javili da je Ministarstvo pravde krajem meseca upozorilo Belu kuću o ovim kontaktima. Tada je navedeno da Flin može biti podložan ucenama Rusije.

Kontakt Flina sa ambasadorom Rusije pre Trampove inauguracije bi mogao da bude kršenje američkog zakona, jer običnim građanima nije dozvoljeno da vode spoljnu politiku.

Pojedini Trampovi savetnici ohrabrivali su u ponedeljak Trampa da razmisli o davanju otkaza Flinu. Međutim, savetnica u Beloj kući Kelien Konvej je istog dana izjavila da savetnik Flin ima “puno poverenje” predsednika SAD.

“NBC njuz” navodi da se ovakve kadrovske promene dešavaju u svakoj administraciji, bilo da je republikanska ili demokratska, ali nikada ovako rano na samom početku mandata.

Flinov odlazak predstavlja “otrežnjenje” na početku Trampovog mandata, a istovremeno mogao bi da uspori otopljavanje odnosa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Penzionisani general Kit Kelog, koji je bio šef osoblja Saveta za nacionalnu bezbednost, imenovan je za vršioca dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost, dok Tramp ne odluči ko će biti imenovan za novog savetnika.

Navodi se da bi novi savetnik za nacionalnu bezbednost osim Keloga moga biti i bivši direktor CIA-e Dejvid Petreus ili bivši zamenik komandira američke centralne komande Robert Hauard, za kog se ističe da je favorit.