SKANDAL U HRVATSKOJ ŠKOLI: Domar pred gostima iz Nemačke pustio ozloglašenu himnu

Na svečanosti potpisivanja partnerskog ugovora sa Gete institutom u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" u Čepinu, u Osječko-baranjskoj županiji, puštena je verzija nemačke himne koja se vezuje za vreme i ideologiju Adolfa Hitlera.

Pixabay

Ozloglašena verzija nemačke nacističke himne puštena je pred šokiranim predstavnikom nemačke ambasade Arneom Hartigom i direktorom Geteovog instituta Matijasom Milerom-Viferigom. 

Himnu je pustio domar, koji je posle opomene vidno uznemirene moderatorke programa iz Geteovog instituta Milke Jurković rekao da je uradio šta mu je rečeno.

“Najn, najn, to nije dobra verzija, ugasite to” povikala je moderatorka Milka Jurković, a domar je uzvratio: “Ali, upisao sam kako mi je rečeno. Šta nije u redu?”.

Tu su bili i predsednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, gradski većnik i predsednik Nemačke zajednice Osijek Vladimir Ham, novinari, deca i učitelji, piše “Glas Slavonije”.

Na kraju se za ovaj gaf izvinio direktor škole Ilija Pavić, rekavši da je domar na svečanosti verovatno kliknuo na pogrešan link na Jutjubu.

Nakon potpisivanja ugovora, ponovo su puštene i hrvatska i nemačka himna, ovaj put u instrumentalnoj verziji.

– Sigurno nije bilo namerno, izvinili su se i to je najvažnije. Ne bih više o tome – rekli su predstavnici Geteovog instituta.