Sumnje da je bilo neregularnosti podgrejali su nerealno dobri rezultati u pojedinim sredinama, pa tako 25 do 30 bodova deluje impozantno u odnosu na prosečnih 17.

 

Svi ovi novopazarski osnovci postigli su rezultate daleko iznad proseka, jer su njihovi vršnjaci u Srbiji prosečno na tri testa osvojili 17 bodova. Upravo zbog toga Ministarstvo prosvete zatražilo je nenajavljenu proveru materijala sa završnog ispita u 12 novopazarskih škola. Ista je situacija i u školama u Pčinjskom i Nišavskom okrugu.

Ukupno, kao što su “Novosti” u utorak pisale, na proveri je 28 škola, a ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je smene za direktore i disciplinske postupke za dežurne nastavnike i supervizore, ukoliko se utvrdi da su dozvolili ili pomagali u prepisivanju.

– Bilo je prepisivanja, a nastavnici su krivi jer su dozvolili da učenici koriste mobilne telefone. U  školi u kojoj je naše dete to nije bio slučaj, pa zato i nisu u samom vrhu po rezultatima. Deca su napravila grupe na “Vajberu”, pa su slali pitanja, neko spolja im je rešavao i onda je celo odeljenje moglo da vidi tačan odgovor. Tako se i dogodilo da su mnoge zadatke rešavali istovetno. Deca su napravila grupe na “Vajberu”, pa su slali pitanja, neko spolja im je rešavao i onda je celo odeljenje moglo da vidi tačan odgovor. Tako se i dogodilo da su mnoge zadatke rešavali istovetno – izjavili su  za Novosti roditelji jednog učenika iz Novog Pazara.

Učenici OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Pazaru na maloj maturi osvojili su u proseku 25,07 od maksimalnih 30 bodova. OŠ “Rifat Burdžović-Tršo” beleži čak 24,93 poena, od čega su učenici imali 7,9 poena iz matematike, dok je republički prosek svega 4,3, od maksimalnih deset. Prosek za OŠ “Stefan Nemanja” je 24,79, a za OŠ “Meša Selimović” 24,22 boda.

Zato je upravo u ovom gradu prag za upis na pojedine smerove bilo samo nekoliko bodova ispod maksimuma. Lakše je bilo upisati Treću gimnaziju u Beogradu, nego opšti smer Gimnazije u Novom Pazaru.

Sumnjive rezultate ostvarili su i osmaci u Pčinjskom i Nišavskom okrugu. Tako je u OŠ “Naim Frašeri” u Bujanovcu prosek bodova na sva tri testa 23,18, dok su samo iz matematike učenici imali 8,10 ili skoro dva puta više od prosečnog rezultata na nivou Srbije. U Vladičinom Hanu OŠ “Branko Radičević” beleži rezultat od 23,66 poena. U istoimenoj školi u Vranju učenici su osvojili 25,22, a od 83 osmaka svaki četvrti je vukovac. U vranjskoj OŠ “Vuk Karadžić”, kao što joj ime kaže, sve su sami vukovci – svaki treći od 133 osmaka nosilac je Vukove diplome.

Daleko iznad republičkog proseka po maturskom uspehu su i učenici iz Surdulice i Trgovišta, a odstupanja ima i u pojedinim školama u Nišavskom okrugu.

Testovi iz svih škola sa sumnjivim rezultatima stigli su u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i u toku je njihova analiza. Kada bude završena, izveštaj će dobiti ministar prosvete, koji će odlučiti o kaznama za one koji su kršili pravila završnog ispita.loading...