SKANDAL U VOJVODINI: Žena inficirana HIV-om POSLE TRANSFUZIJE!

Transfuzija Krv Bolnica
Foter/Fotos GOVBA / photo on flickr

Jedna žena sa područja Južnobačkog okruga zaražena je ove godine HIV-om pošto je prošla kroz proces transfuzije krvi, objavio je danas novosadski lokalni portal 021.rs.

 

Kako se navodi, poslednji put ovakav slučaj na teritoriji Vojvodine zabeležen je 1985. godine, kada su registrovani prvi slučajevi HIV infekcije u Pokrajini.

Kao je 021.rs naveo, do infekcije je došlo kada je pacijentkinja primila krv “dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca, koji prilikom dolaska na davanje krvi nije pokazivao rezultate zbog kojih bi privremeno ili trajno bio isključen iz ovog procesa”.

Portal navodi da je u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija krv davatelja imala “nereaktivan rezultat”, pa je upotrebljena za transfuziju.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine su naveli da nije u pitanju propust zaposlenih, već takozvani “period prozora” od trenutka infekcije HIV-om, koji traje i do šest meseci i u kom je nemoguće utvrditi da li je osoba zaražena.

Propusta u zdravstvenoj službi nije bilo, što je utvrdjeno nakon sprovedenog epidemiološkog istraživanja ovog neželjenog dogadjaja. Ni kod nas, ni u svetu, ne postoji takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkriti infekciju – naveli su portal 021 iz Instituta.

Nadležni iz Instituta su dodali da ukoliko prilikom popunjavanja upitnika pre svakog davanja krvi, dobrovoljni davalac ne navede da je imao rizičnu situaciju tokom koje se mogao inficirati, što u konkretnom slučaju nije bilo navedeno, krv se obradjuje i po potrebi izdaje za lečenje.

U Institutu su poručili da “ne postoji bojazan da neko od gradjana bude inficiran putem transfuzije krvi ovog dobrovoljnog davaoca”.

Zdravstveni radnici su obavestili davaoca o njegovoj infekciji, nakon što je utvrdjeno da je pacijentkinja inficirana putem transfuzije – naveli su u Institutu.

Apelovali su na gradjane da koriste dovoljan broj zdravstvenih ustanova i testova koji su dostupni širom Vojvodine, gde tokom cele godine mogu besplatno i anonimno uraditi analize na HIV.

Prema preliminarnim podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u 2017. godini na teritoriji Pokrajine prijavljen je 51 slučaj HIV infekcije.

Podaci govore da je kod 41 osobe infekcija novootkrivena, dok je deset osoba bilo inficirano ranije, ali su slučajevi prijavljeni u ovoj godini, dodaje 021.rs.