Hrvatska ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, inače, profesorka matematike i prodekan na Univerzitetu u Zagrebu, odbila je da reši matematički zadatak sa kojim su je suočili novinari, a koji na maturi nije znala da reši polovina učenika, što im je stvorilo brojne probleme.

 

Sporni zadatak, naime, glasi: Potrošnja automobila je 7 litara na 100 kilometara, a kombi s jednom litrom goriva može preći 11 kilometara. Ako su oba vozila 450 kilometara, koliko je više goriva potrošio kombi od automobila?

Ponuđeni odgovori: A. 9,41 litra B. 14,79 litara C. 16,25 litara D. 18 litara .

Prag prolaznosti za dvojku iz matematike bio je svega 24 posto, a čak 50 posto maturanata nije uspelo da reši ovaj zadatak, preneli su hrvatski mediji.

Sigurno da znam da ga rešim jer se radi o matematici. Druga stvar je što je važno da mi ne samo da prepoznajemo najbolje učenike koji imaju potencijala za međunarodne uspehe, nego da i drugima pomognemo koji imaju posebne obrazovne potrebe. Takođe treba pomoći i tzv. sredini koju zapostavljamo – jer sredina ne postoji, rekla je Divjak, preneli su hrvatski mediji.

Zadatak na nižem matematičkom nivou, naime, nije znalo da reši čak 12.000 maturanata u Hrvatskoj.

Direktorka NCVVO-a Maja Jukić izdvojila ga je kako bi istakla nivo znanja, odnosno neznanja koje vlada među hrvatskim maturantima, saopštio je portal Srednja.hr.loading...