Nakon Kaštelana iz Sućurca i Kaštelani iz Kaštela Starog smatraju da je predstavnik Srba u Hrvatskoj glavni krivac za sve loše što im se događa u životu, prenosi Indeks.

 – Tužno u kakvom gradu živim – dodao je jedan stanovnik iz Kaštela.

Osim toga, i u Kaštel Starom ponovljen je skeč sa skakanjem maškara odevenih u vaterpoliste Crvene zvezde u more, što je ruganje na nedavni napad u Splitu.

Dok je lutka Milorada Pupovca gorela, ljudi su oduševljeno aplaudirali.

Osim Pupovca, u Kaštel Starom spaljena je i lutka sa likom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je imao bokserske rukavice i predstavljao je, kako navodi Indeks, anemičnog boksera.

Prethodno je na tradicionalnom karnevalu, koji je u nedelju održan u Kaštelima blizu Splita, spaljena lutka sa likom Milorada Pupovca.

Pupovac razmišlja da SDSS uskrati podršku Plenkoviću 

Lider Samostalne demokratske stranke Srba (SDSS) u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je za hrvatski Medija servis da razmišlja o uskraćivanju podrške vladajućoj koaliciji, koju predvode HDZ i premijer Andrej Plenković.

Pupovac je rekao da je kao Dalmatinac duboko povređen spaljivanjem lutke sa njegovim likom u Kaštelu kraj Splita prošlog vikenda, ocenivši da je reč o podsticanju na nasilje u atmosferi mržnje koju dozvoljava državni vrh.

Potvrđujući da razmišlja o izlasku SDSS-a iz vladajuće koalicije, Pupovac je rekao da je to bila reakcija koja je rezultat dužeg i ozbiljnog promišljanja.

– Više je razloga za to i to je poruka koju smo morali poslati – rekao je Pupovac.

Ranije danas, Pupovac se u izjavi za zagrebačku N1 osvrnuo na spaljivanje lutke sa njegovim likom u nedelju na karnevalu u Kaštel Sućurcu, istakavši da je rekao činjenicu da nijedna stranka, ni član vlade nisu reagovali na taj događaj.

– Niko ne treba apriori na prvi pogled da osuđuje da maškare ne smeju da ismevaju ljude i pribijati ih na stub srama i simbolički spaljivati figure odabrane za tu godinu. Međutim, kada je reč o toj tradiciji, ona se ne usmerava na slabije i drugačije, na manjine, na migrante, na ljude drugačijih nacionalnih i verskih uverenja, već na one koji imaju moć, na biskupe, ministre, strane namesnike, a sedati na rudo onih koji šire mržnju prema pripadnicima drugih nacionalnih ili verskih manjina, to nije karneval – poručio je Pupovac.

“Spaljivanje lutke – govor mržnje”

Ukazao je da je bacanje srpskog vaterpoliste u more ranije i sada spaljivanje lutke sa njegovim likom – govor mržnje.

– Nije kriva gomila i masa, već oni koji mese svest mase – vlast. Ne mislim samo na državnu, već mislim i na vlast crkvenu, medijsku i druge vlasti – naveo je Pupovac koji je i predsednik Srpskog narodnog vijeća.

Upitan kakva je njegova odgovornost u svemu kao člana koalicione vlade, Pupovac je rekao da je i ranije na takva pitanja davao odgovore koji nisu zadovoljili.

– Danas ću vam reći – nema odgovora na to pitanje. Ne mogu braniti svoju poziciju, a sve dalje nije stvar mog promišljanja već stranačkog rukovodstva, previše se toga nakupilo. Orkestrirana kampanja za ratne zločine koju vodi jedan gradonačelnik i svi su je prihvatili… Ko ima obraza reći da ustaški pozdrav “Za dom spremni” nije ustaški pozdrav i da to nije ista tradicija – zapitao je Pupovac.

A na pitanje gde je granica preko koje neće preći, odgovorio je: “Mogu samo reći da sam stao na tu crtu, ali da je neću preći. Danas vam toliko mogu reći”.loading...