Gaši je na Tviteru postavio fotografiju crkve sa zastavama drugih država učesnica rata i napisao: “Zastava Kosova prvi se vijori u Notr-Damu u okviru komemoracija 100 godina od završetka Prvog svetskog rata”.

List Blic preneo je danas vest dodajući da je “problem u tome što Kosovo ne samo da nije bio učesnik Velikog rata, već nije postojalo čak ni kao južna srpska pokrajina”.

“Sve ovo ne bi bilo toliko skandalozno da se ne radi o ‘državi’ koja danas ni za celu Evropsku uniji ne postoji kao država. Još gore, Kosovo je stavljeno ‘rame uz rame’ sa državama, učesnicama rata, i to u vreme kada je bilo teritorija čiji je deo nakon balkanskih ratova pripao Kraljevini Jugoslaviji, a deo Crnoj Gori”, naveo je Blic.

List je ocenio da je to “nepromišljenost, nezainteresovanost, neznanje ili jednostavno odbijanje da se gleda u prošlost”.

“Sve ovo bi mogla da budu tumačenja odluke francuskih vlasti da Kosovo uvrste medju sve one zemlje koje su početkom prošlog veka pretrpele nevidjene gubitke, i u ljudstvu i tako što su im zemlje bile razorene na sve moguće načine”, dodao je list.

U Parizu će u nedelju, 11. novembra biti održana komemoracija povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a na skupu će biti nekoliko desetina šefova država i vlada.loading...