SKLAPANJE KADROVSKOG MOZAIKA: Ko ostaje, ko se “seli”, a ko stiže u Vladu Srbije?

Ana Brnabić
dnevno.rs/kolaž

Mandatarku Anu Brnabić na čelu Ministarstva državne uprave naslediće Branko Ružić, dok su za resor životne sredine kandidati Goran Trivan i Branislav Nedimović.

 

Kako pišu “Večernje novosti”, ovo je trenutni raspored kadrovskih karata u budućim ministarstvima, o kojima u subotu počinje rasprava u Skupštini Srbije.

Zna se da će kabinet imati 18 resora, dva više nego sadašnji, a konačan sastav znaće se posle konsultacija unutar naprednjačkog tabora.

Prema Predlogu izmena Zakona o ministarstvima, koji su parlamentu uputila 152 poslanika stranaka vladajuće koalicije (sa liste SNS, PUPS, SDPS, PS, SPS i SVM), osim zaštite životne sredine biće osnovano još jedno novo ministarstvo – za evropske integracije. Tu, međutim, neće biti kadrovskih novina jer će taj resor voditi Jadranka Joksimović, koja je i do sada u Vladi bila zadužena za evropske poslove, kao ministar bez portfelja.

Socijalisti će u budućem kadrovskom mozaiku, osim Ružića, najverovatnije imati još najmanje tri članaIvicu Dačića, kao prvog potpredsednika i šefa diplomatije, Aleksandra Antića (energetika) i Slavicu Đukić Dejanović, koja će se i dalje baviti populacionom politikom.

Sigurna mesta i u budućoj vladi, kako sada stvari stoje, imaju i tri aktuelna potpredsednika: Rasim Ljajić (trgovina), Nebojša Stefanović (MUP) i Zorana Mihajlović (građevina).

Očekuje se da svoje pozicije zadrže Nela Kuburović (pravda), Dušan Vujović (finansije), Mladen Šarčević (prosveta), Aleksandar Vulin (rad), Vanja Udovičić (sport) i Milan Krkobabić (ministar bez portfelja zadužen za javna preduzeća).

Do promena bi moglo da dođe u resorima odbrane, privrede, poljoprivrede i kulture, na čijem čelu su trenutno Zoran Đorđević, Goran Knežević, Branislav Nedimović i Vladan Vukosavljević.

Pojavile su se i spekulacije da bi Đukić Dejanovićeva mogla da se vrati na čelo parlamenta, umesto Maje Gojković.

O mom povratku na čelo parlamenta zaista nije bilo reči. SPS je na stranačkim organima dogovorio imena četiri kandidata, kaže za “Novosti” Slavica Đukić Dejanović.

Sklapanje kadrovskog mozaika buduće vlade ulazi u foto-finiš od subote, za kada je Gojkovićeva sazvala drugo vanredno zasedanje Narodne skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda – Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Inače, Muamer Zukorlić potvrdio je da neće glasati za Vladu, ali smatra da to neće ugroziti saradnju sa SNS.