Školska slava, Sveti Sava obeležava se i u dijaspori: Đaci ukazali na značaj negovanja tradicije i kulture (FOTO)

Školska slava obeležavanje
Privatna arhiva

Dan posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi (27. januar) obeležilo je, pored svih škola u Srbiji i 200 naših učenika iz Ciriha. Reč je o đacima mr Miška Jovanovića, Milice Krstić i Ivane Petković iz Ciriha, koji su održali svečanu akademiju pod nazivom "Sveti Sava – ime srpskog prapočetka".

 

Ove godine svečanu akademiju su uveličali operska diva Danijela Bjelica, koja je članica Ciriške opere, učesnica brojnih koncerata i festivala i dobitnica mnogih nagrada i poznati glumac Dejan Jelača, koji svoju karijeru već trinaest godina uspešno gradi na relaciji Srbija-Amerika.

Program je počeo izvođenjem Svetosavske himne, koju su otpevali svi učenici, uz pratnju operske dive. Prisutnima se na početku obratio generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Zoran Jeremić.

Vladarsku porodicu Stefana Nemanje, Rastkovo detinjstvo i njegovu želju da se zamonaši, učenici su predstavili kazivanjem stihova i istorijskih tekstova. Deca srednjeg uzrasta govorili su o mnogobrojnim zaslugama Svetog Save, stvaranju samostalne srpske crkve, utemeljivanju srpske države i širenju prosvetiteljskih ideja. Najmlađi su oduševili prisutne svojim kazivanjem pohvala prvom srpskom prosvetitelju.

 

Dela najznačajnijih srpskih pesnika poput Vaska Pope, Jovana Jovanovića Zmaja i savremenih stvaralaca poput Milovana Vitezovića, Ljubivoja Ršumovića interpretirali su odličnim recitacijama i kreativnim scenskim prikazima. Spoj klasičnog i modernog, baleta i ritmičke igre, klasičnih kompozicija i pop-rok pesama u izvođenju učenika dopunske nastave oduševio je mnogobrojne prisutne goste.

Posebno zapažena tačka je bila kada se na sceni pojavio glumac Dejan Jelača, koji je govorio “Besedu Stefana Nemanje”, “Savin monolog” i “Zdravicu” . On je svojim glumačkim talentom poslao jasnu poruku prisutnima o očuvanju maternjeg jezika i njegovom značaju.

Publika je burnim aplauzima pozdravila i muzičke tačke “Za milion godina”, nastup violinistkinja i muziče porodice Vasilevski. U završnom delu predstavili su se najmlađi članovi folklornog društva “Sloga”.

Program je završen pesmom “Srbijo, najlepša bajko” uz konstataciju da će nam za sledeću akademiju biti potreban veći prostor zbog velike posećenosti i izvanrednog programa.