ŠKOLSKI RASPUST TRAJE DO 18. JANUARA: Tri moguća scenarija za nastavak školske godine

Đaci u celoj Srbiji od minulog petka su na zimskom raspustu, a da li će se na nastavu vratiti kako je predviđeno 18. januara i u kojoj formi, zavisiće od epidemiološke situacije.

Pixabay.com

Zbog eksplozije korone u Srbiji stariji osnovci (od petog do osmog razreda) i srednjoškolci su od 30. novembra prešli na onlajn nastavu, a zimski raspust koji je u većem delu Srbije trebalo da bude iz dva dela je objedinjen i prilično je poranio, te će učionice biti prazne barem od 19. decembra do već pomenutog 18. januara.

U ovom trenutku postoje tri realne varijante za nastavak školske godine, a zavisiće ponajviše od situacije sa koronom koja bude aktuelna u Srbiji sredinom januara.

1. Povratak u škole

Prva varijanta je da se u ponedeljak, 18. januara svi đaci vrate u školske klupe, te da se školska godina nastavi regularno, kako za mlađe osnovce (od prvog do četvrtog razreda), tako i za one starije, kao i za srednjoškolce, pišu “Novosti”.

Da bi ovo bilo moguće, biće neophodno zeleno svetlo Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19, odnosno procena da to neće dovesti do drastičnog pogoršanja situacije.

Nema sumnje da mnogi i roditelji i nastavnici jedva čekaju vraćanje stanja u normalu i povratak u škole.

2. Nastavak onlajn

Sasvim realna opcija ukoliko ne dođe do značajnijeg smirivanja situacije i značajnog pada broja novoobolelih, odnosno nove eksplozije nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

Ukoliko se proceni da je situacija nebezbedna u učionicama, veoma je moguće da stariji osnovci i srednjoškolci nastave sa učenjem od kuće, a uvek postoji varijanta da im se pridruže i najmlađi.

3. Produžetak raspusta

Ne bi bio ni prvi ni poslednji put da zimski raspust bude produžen za nedelju ili dve. Godinama se to dešavalo zbog gripa čija je udarna sezona upravo u januaru i februaru. A ukoliko dođe do spajanja sa koronom, to bi predstavljalo dvostruku opasnost. Naravno, ova varijanta zavisi od procene da li bi sve ono što bi u tom slučaju bilo propušteno moglo kasnije da bude nadoknađeno, pa čak i eventualnim produžetkom školske godine.