Neobični putokaz na Zelenom vencu godinama "muči" sve Beograđane. Rešili smo da vam otklonimo sve nedoumice!

 

Godinama Beograđani i posetioci prestonice postavljaju jedno isto pitanje koje je nekoliko puta došlo i na adresu naše redakcije.

Šta će na uglu Brankove i Ulice carice Milice putokaz za Skoplje? Zašto baš Skoplje? Zašto baš tu?

Rešili smo da vam otklonimo nedoumice i zamolili smo nadležne iz javnog komunalnog preduzeća “Beograd put” da nam pomognu. Odgovor koji smo dobili veoma je logičan i, nažalost, mnogo toga govori o nama.

U vreme nekadašnje SFR Jugoslavije, Beograd je bio centar regiona i glavni grad države. Na uglu Brankove i Ulice carice Milice postojali su putokazi ka svim glavnim gradovima bivših republika. Među njima i putokaz za Skoplje –kaže za Dnevno.rs Biljana Đajić Stojković, stručni saradnik za informisanje preduzeća “Beograd put”.  

Međutim, ovo su davno prošla vremena. Ostalih putokaza više nema, a Skoplje je ostalo usamljeno jer smo – vandali.

– Vremenom su vandali razbijali i uništili sve putokaze koje su mogli da dohvate, a pošto je znak za Skoplje bio najviše postavljen, nisu mogli tako lako da ga dohvate, pa su odustali – ističe Biljana Đajić Stojković.

I tako je od svih gradova za koje su putokazi mogli da se nađu u današnjem Beogradu ostalo samo Skoplje… i tako godinama.

– Kolege iz Službe za saobraćajnu signalizaciju JKP “Beograd put” predlagale su nadležnim gradskim institucijama obnavljanje i ostalih putokaza, ali nalog za izvođenje radova nismo dobili – zaključuje naša sagovornica.