Bela stena, Gročanska ada, Ivanovo kod Pančeva, ali i Duboki potok su neke su od opcija za rashlađivanje i uživanje tokom vikenda u okolini Beograda.

 

Nadomak Beograda možete da pronađete idealan spas od gradske vreve! Divlje beogradske plaže vas prosto dozivaju da iskoristite njihove čari i uživate u prirodi za “sitne pare” i blizu kuće, tako da možete da skoknete kad god vam vrućina zada toplotni udarac.

Gradski bazeni i Savsko jezero verovatno će mnogim Beograđanima i narednih dana biti spas od velikih vrućina. Međutim, u okolini prestonice, u krugu od 20 kilometara, postoji još veliki broj kupališta, divljih plaža i ušuškanih mesta za izlet.

Bela stena, Gročanska ada, Ivanovo kod Pančeva, ali i Duboki potok su neke su od opcija za rashlađivanje i uživanje tokom vikenda. Garantujemo da će vam prijati bekstvo od gradske gužve i da ćete se rashladiti! Ako pak rešite da se kupate, podsećamo da to radite na svoju odgovornost jer na ovim mestima nema čuvara ni spasilaca, pa bi možda bolje bilo da se zadržite na obali.

Bela stena

 

Bela stena ili “Čakljanac” je rečna ada na desnoj obali Dunava, koja počinje na 1.159 km plovnog puta i završava se na 1153 km nizvodno od ušća reke Tamiš. Nalazi se na teritoriji grada Pančeva, a oko 12 km je udaljena od centra Beograda.

Na Beloj steni je sagrađeno oko 280 vikendica. Naseljen je samo početak (tzv. Špic, gledano od Beograda) ade, gde se nalazi i peščana plaža, restorani, dok se ostatak nalazi pod šumom. Problem je što na na Beloj steni nema pijaće vode, tako da je neophodno da se snabdete kada budete krenuli iz Beograda.

Prevoz čamcima do Bele Stene je organizovan u letnjim mesecima iz Višnjice, Pančeva i iz vikend naselja “Čapljin”, koje se nalazi na levoj obali Dunava i do koga se stiže kolskim putem, isključenjem desno sa puta Beograd-Pančevo u delu kod nadvožnjaka.

Gročanska ada

 

Gročanska ada je rečno ostrvo na Dunavu u opštini Grocka. Predstаvljа prаvu oаzu zа sve ljubitelje netаknute prirode.

Ada je dugačka tri kilometra, široka 500 metara i jedno je od većih šumskih područja na teritoriji grada. Na njoj se nalaze uglavnom starija stabla vrbe, topole, jasena, i u manjem broju bagrem i javor.

U svakom slučaju netaknuto zelenilo će vam sigurno vratiti energiju!

Ivanovo

 

Na levoj obali Dunava, tridesetak kilometara nizvodno od ušća Save nalazi se Ivanovo. Zbog prirodnog položaja ovo je klasičan rečni zimovnik, koji se leti koristi za odmor i rekreaciju.

Ivanovo ima veoma povoljan geografski položaj s obzirom da se nalazi na Dunavu, a do Drugog svetskog rata imalo je i luku u kojoj su brodovi provodili celu zimu, ali i danas ima još ostataka te luke u rukavcu Dunava poznatijem kao Zimovnik.

Duboki potok

Barajevo se nalazi na 27 kilometara južno od Beograda. Ovo mesto odlikuje brežuljkast teren duž dolina većeg broja malih reka i potoka koje većinom teku pravcem od severoistoka ka jugozapadu i ulivaju se u Kolubaru. Najveće reke su Marica i Beljanica sa pritokama Barajevskom i Suvom rekom.

U Barajevu, na oko 35 kilometara od centra, nalazi se kupalište Duboki potok. Sa jedne strane je šuma, a sa druge šljunkovita plaža, sa parkingom i mestom za ribolov. 

Koji vam se od ovih skrivenih dragulja najviše dopada? Ukoliko ste, pak, bili na nekom od ovih mesta – pišite nam! Podelite sa svima vaša iskustva!loading...