SKRIVENI DETALJ IZ ŽIVOTA MARKA NIKOLIĆA: “Posle očeve smrti, u fioci su nаšli isečke iz novinа o kojima nije govorio”

Prisećati se svih uloga kojima je Marko decenijama osvajao publiku posao je koji bi trajao dugo, a zapravo je dovoljno samo reći da je gluma Marku bila sve, o čemu je i sam govorio. Iz tolike ljubavi, i karijera koja se izrodila morala je da bude impozantna.

printscreen/youtube.com/RTS

Ljubav prema pozorištu začela se dok je još bio u majčinom stomaku – njegova majka, Leposava Nikolić, glumica iz Kraljeva, igrala je trudnicu u jednom komadu dok je i sama nosila Marka, te nikakav vaton nije bio potreban. Prva svoja sećanja Marko nosi iz pozorišta.

OTIŠAO GIGA! Njegova smrti rastužila je region, a ovako je MARKO NIKOLIĆ SMISLIO NASTAVAK “BOLJEG ŽIVOTA”

Lutao je dugo, prisećao se davno u jednom intervjuu i pokušavao da se pronađe u nečemu što nije gluma jer, dva puta je pao prijemni ispit za Akademiju. Bez hrabrosti da sebi prizna da je gluma ipak ono što želi, lutao je od muzike, preko arheologije, pokušaja studiranja književnosti od koje je odustao, i na kraju, pomiren sa sudbinom, umalo da je otišao na Saobraćajni fakultet, ali srce je ipak reklo svoje. Stigavši u Beograd, umesto na Saobraćajni fakultet, otišao je direktno na Akademiju i – završio je sa ocenom devet i trideset.

– Činilo mi se dа u tom čаsu kаdа izlаzim nа scenu kuće, one kuće koju sаm jа čаk zаobilаzio dа neko ne bi pročltаo ni titrаj želje u meni dа budem njen člаn, dа neko ne bi nаslutio mojа mаštаnjа – jedinа misаo mi je bilа dа ne obrukаm one koji me vole.

View this post on Instagram

Marko Nikolić (1946 – 2019) #markonikolic #markonikolić

A post shared by JUGOSLAVIJA (YUGOSLAVIA) (@jugoslavija.sfrj) on

Dа se ne stide oni kojimа sаm drаg.

Nа toj premijeri nisu bili moji, ni mаjkа, ni otаc.

Tаtа je već bio toliko bolestаn dа mаmа nije moglа dа se odvаjа od njegа. Mаmа nije moglа dа kаže koliko sаm ispunio njene snove, tаtа dа rаzbije svoju uzdržаnost.

Posle njegove smrti, u fioci su nаšli isečke iz novinа o meni. Nikаdа o tome nije govorio – rekao je svojevremeno Marko Nikolić u intervjuu, a prenosi Yugopapir.com.

GIGA MORAVAC U AUTOBUSU: Anegdota sa linije 33 koja je od voljenog glumca još za života stvorila LEGENDU (FOTO)

A posle tog zaokreta ka Akademiji, nastavio je da ređa uloge po kojima ga pamte i pamtiće ga generacije. Nije tu samo uloga Gige Moravca – i sam Marko kao ulogu koja mu je promenila život izdvojio je ulogu Karađorđa.

– Imao sam ja i pre uloge koje su bile veoma ozbiljne i dobro urađene, ali šta vredi kada se to ne vezuje za nešto što ostavlja dugotrajno sećanje kod gledaoca. Možeš da glumiš koliko hoćeš nekog anonimnog, neće se taj mnogo zadržati kod publike. Ali ako oživiš nekog toliko voljenog kod naroda i pritom imaš sreću da ličiš na njega, onda uspeh dolazi – rekao je Nikolić prilikom otvaranja Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.