Predstavnici vladajuće koalicije u Skupštini Beograda danas nisu hteli da kažu ko će biti gradonačelnik Beograda, a prvi na izbornoj listi Socijalističke partije Srbije (SPS) i Jedinstvene Srbije (JS) Aleksandar Antić rekao je da će novi gradonačelnik biti izabran početkom juna.

 

Antić je novinarima u Skupštini grada uoči konstitutivne sednice kazao da će konačnu odluku o tome ko će biti gradonačelnik doneti Srpska napredna stranka (SNS), koja je pobednik izbora.

On je rekao da će kao prvi na listi po zakonu prihvatiti mandat odbornika, ali da će se posle toga povući jer obavlja ministarsku funkciju.

– Izbor za gradonačelnika će se odigrati početkom juna. Svi ćemo sačekati da vidimo konačnu odluku SNS koja je pobednik izbora i imao pravo da donese tu odluku – rekao je Anitć.

Rekao je da je u interesu Beograđana da gradski parlament što pre počne da radi i rešava pitanja u interesu gradjana.

Antić je Draganu Đilasu poručio da će u ovom mandatu morati da dođe na više od jedne sednice kako bi postavio pitanja koja želi i o kojima će se bez dileme razgovarati.

– Sva pitanja će biti predmet razmatranja u parlamentu, kao i ona koja je Đilas danas pokušao da postavi. Naravno ne danas, nego na nekoj narednoj sednici – kazao je Antić i dodao da će se u gradskom parlamentu negovati demokratska atmosfera, kao što je i bio slučaj prethodne četiri godine.

Upitan da li zna ko je organizator protesta protiv Đilasa ispred Skupštine Beograda uoči početka konstitutivne sednice, Antić je kazao da ne zna da je bilo ko organizovao proteste.

Gradski menadžer Goran Vesić kazao je da je Đilas, tražeći da se dnevni red dopuni, pokušao da opstruiše rad gradskog parlamenta, dodajući da bi bivši gradonačelnik trebalo da zna šta je dnevni red konstitutivne sednice.

– Kao što smo očekivali, kao što je opozicija najavljivala, ovo je bio klasičan pokušaj opstrukcije da se konstituiše Skupština grada i da se u delo sprovede izborna volja – rekao je Vesić.

Liste “Aleksandar Vučić – zato što volimo Beograd” i Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije imaju 72 odbornika od 110.

Vesić je kazao da je legitimno to što Đilas želi da ih pita o raspodeli sredstava koje je Republika prebacila Centru za socijalni rad Beograda, dodajući da će odbornici vladajuće većine pitati kako se obogatio kao gradonačelnik i brojna druga pitanja.

– U ovoj skupštini radiće se po zakonu i poštovati volja gradjana – rekao je gradski mendažer i istakao da odbornici vladajujće većine nemaju problem da im se postavi bilo kakvo pitanje.

Odlazeći gradonačelnik Beograda Siniša Mali takođe je kazao da je đilas pokušao da opstruiše rad gradskog parlamenta, ali da gradjani svakako nisu glasali za njegovu “politiku laži i prevare”.

– Đilas toga još nije svestan. Razgovaraćemo o svim temama koje su važne za građane Beograda i za koje želimo da Beograd ide napred – rekao je Mali.

On je rekao da 20 milijardi dinara stoji na računu Grada Beograda i da je taj novac za investiranje u cilju poboljšanja života gradjana.

– Politika Dragana Đilasa je politika laži, mržnje i pljačke. Zato je zaradio nekretnine u iznosu od 30 miliona evra. Naša politika su nova radna mesta i nove investicije – kazao je Mali.

On je rekao da će se smanjivati nezaposlenost koja je i dalje visoka.

– Borićemo se za nova radna mesta, nove investicije, za bolji grad i lepši život – rekao je Mali i dodao da je važno da se gradski parlament što pre konstituiše.

Na pitanja novinara hoće li biti ministar finansija Srbije, Mali je kazao da ima vremena da se priča o tome i da to nije današnja tema.loading...